Anna van der Breggen verovert olympische titel

Anna van der Breggen verovert olympische titel

Vier jaar na Marianne Vos heeft Nederland met Anna van der Breggen opnieuw de olympische kampioene in de rangen. De winnares van de Waalse Pijl was in een sprint sneller dan Emma Johansson en Elisa Longo Borghini. Annemiek van Vleuten en Mara Abbott bleken de sterkste dames, maar de Nederlandse kwam zwaar ten val in de laatste afdaling en de Amerikaanse werd in de slotkilometer gegrepen.

Lotte Kopecky, met haar 20 jaar de jongste deelneemster, liet haar eerste olympische wedstrijd niet onopgemerkt voorbijgaan. Kort nadat Elizabeth Armitstead in het begin van de koers met mechanische problemen even aan de kant had gestaan, demarreerde de Belgische uit het peloton. Niemand had zin om haar te vergezellen, solo nam ze tot iets meer dan vier minuten voorsprong. Vooral toen Ellen van Dijk, Giorgia Bronzini, Anna Plichta, Trixi Worrack en Kristin Armstrong een reactie op gang brachten, begon Kopecky’s voorsprong te slinken. Na een vlucht van bijna vijftig kilometer werd ze op 67 kilometer van de finish ingerekend door de vijf, meteen daarna sloot ook het al wat uitgedunde peloton aan.

Ook Vekemans in de aanval

Op weg naar de tweede en zwaarste lus versnelde Worrack, op 20 maart nog even in levensgevaar na een zware val in de Trofeo Alfredo Binda waarbij ze ook een nier verloor. Ze kreeg gezelschap van titelverdedigster Marianne Vos, Pauline Ferrand-Prevot, Elena Cecchini, Gracie Elvin, Malgorzata Jasinska en… Anisha Vekemans, die daarmee meteen het bewijs leverde dat haar selectie voor Rio meer dan terecht was. Aan de voet van de negen kilometer lange Vista Chinesa had het zevental 1:18 voorsprong op wat restte van het peloton. Niet voldoende, want de vooraan niet vertegenwoordigde Amerikaanse ploeg zette de scheve situatie vrij snel recht.

De rest van de beklimming werd een afvallingskoers, op de top bleven enkel Annemiek van Vleuten en Mara Abbott over, met bijna een minuut voorsprong op Anna van der Breggen, Elisa Longo Borghini en Emma Johansson. In de afdaling, door beginnende regenval nog wat gevaarlijker dan anders, nam Van Vleuten afstand van Abbott, maar toen ze bijna beneden was, kwam de Nederlandse zwaar ten val. De behoedzaam dalende Abbott had beneden nog 38 seconden over op de drie achtervolgers, die op hun beurt nog moesten uitkijken voor een groepje met Armitstead, Flavia Oliveira, Jolanda Neff en Katarzyna Niewiadoma.

Net als bij de mannen kwam het tot een bloedstollende ontknoping. Abbott leek lang te zullen standhouden, maar in de slotkilometers kreeg ze het heel moeilijk. Longo Borghini, ploeggenote van Abbott bij Wiggle High5, reed het laatste kloofje dicht. Van der Breggen zette de sprint in en kon Johansson makkelijk afhouden. Armitstead won de sprint voor de vijfde plaats. Vekemans finishte uiteindelijk als 29ste, Lotte Kopecky werd 45ste, Ann-Sophie Duyck bereikte de finish niet.

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned) 136,9 km/3u51:27; 2. Emma Johansson (Zwe); 3. Elisa Longo Borghini (Ita); 4. Mara Abbott (USA) 0:04; 5. Elizabeth Armitstead (GBr) 0:20; 6. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 7. Flavia Oliveira (Bra); 8. Jolanda Neff (Zwi); 9. Marianne Vos (Ned) 1:14; 10. Ashleigh Moolman-Pasio (ZAf).

 

Stephanie Roorda solo naar winst in Wilrijk

Stephanie Roorda solo naar winst in Wilrijk

Jessie Daams: "Afwachten of ik mijn vroegere niveau nog kan bereiken"

Jessie Daams: "Afwachten of ik mijn vroegere niveau nog kan bereiken"