Lucinda Brand solo naar winst in Erondegemse Pijl

Lucinda Brand solo naar winst in Erondegemse Pijl

Voormalig Nederlands kampioene Lucinda Brand (Rabo Liv) heeft na een solo van iets meer dan dertig kilometer de Erondegemse Pijl gewonnen. Met Nina Kessler en Thalita de Jong op twee en drie werd het een compleet Nederlands podium. Kelly Druyts (Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or), die als vijfde finishte, is de eindwinnares van de Lotto Cycling Cup. Druyts wint ook het klassement van de tussensprints, Emma Johansson het bergklassement, Valerie Demey het jongerenklassement en Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d'Or het ploegenklassement.

Druyts was al voor de start zeker van de eindzege. Cijfermatig konden slechts drie rensters haar nog bedreigen, maar Lotte Kopecky en Christine Majerus zijn actief op de Olympische Spelen in Rio en ook Floortje Mackaij bleef afwezig. “Het was iets meer ontspannen koersen”, erkende de oudste van de zusjes Druyts. “Ik ben toch wel blij dat deze Lotto Cycling Cup voortaan op mijn palmares staat. Het is een bewijs dat ik in deze acht wedstrijden, waarvan de eerste al eind februari werd gereden, regelmatig heb gepresteerd. Het zijn doorgaans toch wedstrijden met een mooi internationaal deelnemersveld. Ik ben vijf keer in de top tien gefinisht, in de Trofee Maarten Wynants stond ik als derde op het podium. Een nieuwe podiumplaats zat er vandaag net niet in. De voorbereiding was ook niet ideaal, want ik heb toch wat tijd nodig gehad om te herstellen van mijn vrij zware val in La Course twee weken geleden.”

Delzenne net niet mee met Brand

In Erondegem stonden een korte aanlooplus, één grote ronde van 36 en acht kleine ronden van iets meer dan negen kilometer op het menu. Nadat Druyts de eerste rushes had gewonnen, bleef het ook in de plaatselijke ronden lang gesloten, al deed vooral Annelies Dom enkele pogingen om een ontsnapping op gang te brengen. Op goed dertig kilometer van de finish versnelde Lucinda Brand. Elise Delzenne reageerde en naderde tot op vier seconden, maar het laatste gaatje kreeg ze niet dicht en ze zag de Nederlandse hardrijdster vervolgens weer verder wegrijden. Het peloton keek ondertussen tegen een achterstand van driekwart minuut aan, verschil dat vervolgens opliep tot maximaal één minuut. Brand hield haar inspanning vol tot het einde en won met veertig seconden voorsprong, Nina Kessler versloeg de winnares van vorig jaar Thalita de Jong in de sprint voor de tweede plaats.

“Na vier criteriums is dit mijn eerste overwinning in een echt grote koers dit jaar”, zei Brand. “Ik heb er wel een zware inspanning voor moeten leveren en ben echt kapot. Het probleem was dat de wind in het nadeel zat op de lange brede weg, wat in het voordeel was van het peloton. Ik had het dus liever net andersom gezien, maar door goed in te delen is het toch gelukt. Ik had het mezelf iets makkelijker kunnen maken door Delzenne te laten aansluiten toen ze naderde tot op enkele seconden. Zij is echter snel aan de meet en daarom besliste ik toch om nog even iets harder op de trappers te duwen om het haar extra moeilijk te maken. Ze kraakte en van dan af moest ik er gewoon voor gaan. Het was nog een heel eind, maar toen ik de ploegleider bij me kreeg, kon die me goed op de hoogte houden van de situatie.”

Filip De Greef - Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Lucinda Brand (Ned/Rabo Liv) 120 km/3u00:16 (gem. 39,94 km/u); 2. Nina Kessler 0:40; 3. Thalita de Jong (Ned); 4. Monique van de Ree (Ned); 5. Kelly Druyts; 6. Demi de Jong (Ned); 7. Marjolein van 't Geloof (Ned); 8. Kaat Van der Meulen; 9. Claudia Koster (Ned); 10. Valerie Demey.

 

Jessie Daams: "Afwachten of ik mijn vroegere niveau nog kan bereiken"

Jessie Daams: "Afwachten of ik mijn vroegere niveau nog kan bereiken"

Jarmila Machacova wint met kleine voorsprong in Oostkamp

Jarmila Machacova wint met kleine voorsprong in Oostkamp