Australische Lauretta Hanson wint in Uitbergen

Australische Lauretta Hanson wint in Uitbergen

De wedstrijd in Uitbergen was zondag pas aan zijn tweede editie toe, voorlopig staan enkel Australische winnaressen op de erelijst. Na Amy Cure vorig jaar won nu immers Lauretta Hanson (Colavita-Bianchi).

In de eerste wedstrijdhelft kwam er nauwelijks afscheiding tussen de zeventig gestarte deelneemsters. Eerst Femke Verstichelen en vervolgens de Zweedse Alexandra Nessmar probeerden wel een ontsnapping te forceren, maar veel ruimte kregen ze niet. Net voorbij half koers werd het ernstiger toen een vijftal het peloton achterliet: Lauretta Hanson, de Zweedse Sara Penton, Lensy Debboudt, Ann-Sophie Duyck en Gilke Croket, momenteel woonachtig in Berlare waarvan Uitbergen een deelgemeente is en dus thuisrijdster.

Deze vijf werkten uitstekend samen en de voorsprong groeide dan ook al snel tot anderhalve minuut. Mathilde Matthijsse en Abby-Mae Parkinson deden nog een poging om een reactie tot stand te brengen, maar dat duurde niet lang en bij het ingaan van de slotronde was het verschil zelfs opgelopen tot 2:45. In de slotkilometers probeerden Duyck en Croket, beide Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or, hun numerieke overwicht uit te spelen, maar uiteindelijk kwam het toch tot een sprint met vijf. Hanson haalde het voor Croket, Penton, Debboudt en Duyck. Kimberley Wells, ploeggenote van Hanson, was de snelste van het peloton.

“Dit is mijn eerste zege in Europa”, zei de 21-jarige Hanson. “Sinds begin augustus ben ik hier om wat koersen mee te pikken. Ik zit in een Amerikaanse ploeg en het grootste deel van het seizoen heb ik daar gekoerst. Ik kende dus zeker niet alle meisjes in de kopgroep, maar ik weet van mezelf dat ik op mijn sprintsnelheid kan rekenen. In de finale probeerden de twee rensters van Topsport Vlaanderen wel om alleen weg te rijden, maar ik en de twee andere enkelingen verstonden mekaar goed en we reageerden om de beurt om hen telkens terug te halen.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Lauretta Hanson 81 km/2u12:47 (gem. 35,99 km/u); 2. Gilke Croket; 3. Sara Penton (Zwe); 4. Lensy Debboudt; 5. Ann-Sophie Duyck; 6. Kimberley Wells (Aus) 2:30; 7. Kelly Druyts; 8. Eva van den Born (Ned); 9. Kelly Van den Steen; 10. Kelly Markus (Ned).

 

Thalita de Jong beste in criterium Putte

Eugenia Bujak sprint naar winst in GP de Plouay-Bretagne

Eugenia Bujak sprint naar winst in GP de Plouay-Bretagne