Eugenia Bujak sprint naar winst in GP de Plouay-Bretagne

Eugenia Bujak sprint naar winst in GP de Plouay-Bretagne

Eugenia Bujak heeft met de GP de Plouay-Bretagne de voorlaatste wedstrijd in de Women’s World Tour op haar naam geschreven. De 27-jarige Poolse van BTC City Ljubljana was in de sprint van een selecte kopgroep een zucht sneller dan de Italiaanse kampioene Elena Cecchini en de Canadese Joëlle Numainville.
    
Wellicht waren het vooral het zware parcours, met vijfmaal Côte du Lézot en Côte de Ty Marrec, en de warmte die ervoor zorgden dat de wedstrijd lang gesloten bleef. Meer dan een poging van de Sloveense Spela Kern, die in de tweede van vier grote ronden bijna een minuut voorsprong verzamelde maar vervolgens snel weer werd ingerekend, viel er in de eerste wedstrijdhelft niet te noteren.

De opeenvolging van beklimmingen deed echter wel zijn werk en met nog één grote en één kleine ronde te gaan, of zo’n veertig kilometer van de finish, was het peloton toch al serieus uitgedund. Vooral onder impuls van het al het hele seizoen dominante Boels Dolmans met een gretige wereldkampioene Elizabeth Armitstead werd de schifting even later verder doorgevoerd, zodat vooraan nog slechts goed twintig rensters overbleven. Lotto Soudal Ladies, eerder deze week uitstekend bezig in de Trophée d’Or, had niemand mee en probeerde nog iets recht te zetten, maar die inspanningen waren tevergeefs, vooral omdat het vooraan niet meer stilviel.

Lucinda Brand deed als eerste een poging om weg te rijden uit de kopgroep, maar veel ruimte kreeg ze niet. Wat dat betreft hadden Malgorzata Jasinska en Rozanne Slik iets meer geluk. Zij konden twintig seconden nemen, maar tijdens de voorlaatste beklimming van de Ty Marrec werd ook die poging tenietgedaan. Ondertussen gingen er wel weer enkele overboord, waaronder Armitstead en Alice Maria Arzuffi (Lensworld-Zannata-Etixx).

Bij het ingaan van de korte slotronde versnelde Leah Kirchmann. De Canadese van Liv-Plantur kon met twintig seconden voorsprong beginnen aan de laatste passage op de Ty Marrec, maar dat bleek onvoldoende. Net voor de top werd ze weer ingerekend. Megan Guarnier, al zeker van de eindwinst in de Women’s World Tour, Katarzyna Niewiadoma, Elisa Longo Borghini, Joëlle Numainville, Alena Amialiusik en Katrin Garfoot bleken de sterkste rensters en namen een op het eerste gezicht geruststellende voorsprong, maar in de slotkilometers werd er te veel gespeculeerd en dat liet een tweede groepje toe om alsnog opnieuw aan te sluiten. In de sprint haalde Bujak het vervolgens nipt.

Foto @velofocus

Top 10: 1. Eugenia Bujak (Pol/BTC City Ljubljana) 121 km/3u12:31 (gem. 37,711 km/u); 2. Elena Cecchini (Ita); 3. Joëlle Numainville (Can); 4. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 5. Megan Guarnier (USA); 6. Leah Kirchmann (Can); 7. Carmen Small (USA); 8. Katrin Garfoot (Aus); 9. Elisa Longo Borghini (Ita); 10. Alena Amialiusik (WRu).

 

Australische Lauretta Hanson wint in Uitbergen

Australische Lauretta Hanson wint in Uitbergen

Eindzege Trophée d'Or voor Elise Delzenne

Eindzege Trophée d'Or voor Elise Delzenne