Eindzege Trophée d'Or voor Elise Delzenne

Eindzege Trophée d'Or voor Elise Delzenne

Lotto Soudal Ladies heeft een lonende vierdaagse in Frankrijk achter de rug. Elise Delzenne won zondagvoormiddag met duidelijk verschil de openingstijdrit van de Trophée d’Or en hield de leidersplaats vast tot het einde, Claudia Lichtenberg werd na winst in de slotrit nog tweede en Sofie De Vuyst vijfde. Voor Lares-Waowdeals kwam Monique van de Ree, één keer tweede en één keer derde, tweemaal dicht bij ritwinst.

Delzenne legde de basis voor eindwinst al meteen in de 12,3 kilometer lange tijdrit tussen Chassy en Villequiers. De Française zette nummer twee Coralie Demay op 19 en nummer drie Edwige Pitel op 21 seconden. Lichtenberg (vierde op 33”) en De Vuyst (vijfde op 34”) konden ook van een sterke start spreken. 

Het was vervolgens vooral uitkijken naar de derde rit om te zien of Lotto Soudal Ladies de leidersplaats van Delzenne kon verdedigen. In de 95,6 kilometer lange rit met Cosne-Cours-sur-Loire als start- en aankomstplaats lagen maandag namelijk redelijk wat stijgende kilometers te wachten. De rood-witten deden het uitstekend, want met Delzenne, Vekemans, De Vuyst, Lichtenberg en Zorzi tekenden vijf van de zes rensters present in een kopgroep van 28. Delzenne sprintte nog bijna naar een tweede ritzege, want ze moest enkel de Canadese Alison Jackson laten voorgaan. Namens Topsport Vlaanderen-Eixx-Guill d’Or overleefden in deze rit de jongeren Kelly Van den Steen en Valerie Demey de grote schifting, nationaal kampioene Kaat Hannes als gastrenster bij Lares-Waowdeals was de vijfde Belgische in de voorwacht.

In de slotrit werd het nog heel even nagelbijten voor Delzenne toen ze in de finale lek reed. De situatie werd echter snel rechtgezet en de Française wist zich in de buik van het peloton zeker van eindwinst. Een in de slotkilometers ontstane lichte afscheiding kon haar niet meer verontrusten. Ploeggenote Lichtenberg pakte bovendien nog de ritzege door zich sneller te tonen dan Daiva Tuslaite en Minami Uwano.

Foto Paul Hinninck

Top 10 eindstand: 1. Elise Delzenne (Fra/Lotto Soudal Ladies) 10u29:40; 2. Claudia Lichtenberg (Dui) 0:31; 3. Daiva Tuslaite (Lit) 0:37; 4. Eugénie Duval (Fra) 0:40; 5. Sofie De Vuyst 0:41; 6. Liane Lippert (Dui) 1:01; 7. Eri Yonamine (Jpn); 8. Alison Jackson (Can) 1:07; 9. Soraya Paladin (Ita) 1:09; 10. Lara Vieceli (Ita) 1:15.

Eugenia Bujak sprint naar winst in GP de Plouay-Bretagne

Eugenia Bujak sprint naar winst in GP de Plouay-Bretagne

Verena Eberhardt overduidelijk de beste in Ledegem