Emilia Fahlin snelste van negen in Crescent Vargarda

Emilia Fahlin snelste van negen in Crescent Vargarda

De Zweedse Emilia Fahlin (Alè Cipollini) heeft in eigen land met Crescent Vargarda de op twee na laatste wedstrijd van de eerste Women’s World Tour op haar naam geschreven. In een sprint met negen was ze sneller dan de Finse Lotta Lepistö en de Nederlandse Chantal Blaak. Kaat Van der Meulen werd eerste Belgische, op plaats zeventien.

Met een start om 8.15 uur was het vroeg dag voor de dames, die op zoek gingen naar een opvolgster voor Jolien D’hoore in deze wedstrijd met ook enkele grindstroken in het middenstuk. De Zwitserse Nicola Hanselmann (Cervélo Bigla) trok al vroeg ten aanval en nam maximaal iets meer dan twee minuten voorsprong, maar kort na de eerste grindstrook werd ze weer gegrepen. Op de laatste onverharde sectie probeerden onder meer olympisch kampioene Anna van der Breggen, Ellen van Dijk en Trixi Worrack een beslissing te forceren, maar zonder succes.

Net voor het ingaan van de vier plaatselijke ronden, op zo’n 45 kilometer van de finish, vormde zich een nieuwe kopgroep. Lensworld-Zannata-Etixx, de enige Belgische ploeg aan de start, werd vertegenwoordigd door Maria Giulia Confalonieri. Verder aan boord van deze vlucht: Emilia Fahlin, Lotta Lepistö, Chantal Blaak, Hannah Barnes, Amy Pieters, Amanda Spratt, Julia Soek en Shara Gillow. Zowat elke topploeg had een renster mee, de voorsprong groeide dan ook al snel tot boven de minuut. Bij Liv-Plantur geloofden ze blijkbaar toch niet echt in de kansen van Soek, want zij zetten alsnog de achtervolging in en zo werd de kloof gevoelig verkleind.

Toen de snelheid in het peloton er opnieuw uitging, kregen de negen weer wat meer ademruimte en bij het ingaan van de laatste ronde van elf kilometer was duidelijk dat we de winnares in de kopgroep zouden moeten zoeken. Vooral Fahlin, Spratt, Gillow en Soek toonden zich in de slotkilometers bedrijvig om te proberen de sprint te ontlopen, maar uiteindelijk trokken ze toch met negen naar de laatste rechte lijn. Pieters zette de sprint van te ver in en werd voorbijgereden door Fahlin, Lepistö en Blaak, Confalonieri bezorgde het team van Heidi Van de Vijver een vijfde plaats.

Foto @velofocus

Top 10: 1. Emilia Fahlin (Zwe/Alè Cipollini) 141 km/3u35:31 (gem. 39,255 km/u); 2. Lotta Lepistö (Fin); 3. Chantal Blaak (Ned); 4. Amy Pieters (Ned); 5. Maria Giulia Confalonieri (Ita) 0:02; 6. Hannah Barnes (GBr) 0:03; 7. Amanda Spratt (Aus); 8. Julie Soek (Ned) 0:04; 9. Shara Gillow (Aus) 0:06; 10. Roxane Knetemann (Ned) 0:13.

 

Verena Eberhardt overduidelijk de beste in Ledegem

Zweedse Rissveds olympisch kampioene, Michiels wordt 21ste

Zweedse Rissveds olympisch kampioene, Michiels wordt 21ste