Zweedse Rissveds olympisch kampioene, Michiels wordt 21ste

Zweedse Rissveds olympisch kampioene, Michiels wordt 21ste

Jenny Rissveds is de nieuwe olympische kampioene mountainbike. De amper 22-jarige Zweedse, eerder dit jaar al wereldkampioene bij de beloften en winnares van de WB-manche in Lenzerheide, rekende in de slotronde af met de Poolse Maja Wloszczowska. De Canadese Catharine Pendrel veroverde brons, Githa Michiels werd pas 21ste.

Zoals wel vaker dit seizoen werd Michiels niet gediend door het geluk. In het EK stond ze al snel even aan de kant met kettingproblemen, in het WK sloeg een val haar terug en ook in Rio kende ze al snel pech toen ze in de openingsronde voet aan de grond moest zetten toen vlak voor haar een concurrente ten val kwam. Meteen moest ze in plaats van midden in het pak bijna helemaal achteraan aan de eerste beklimming beginnen. Het grote peloton was ook weg, zodat Michiels zowat haar hele wedstrijd alleen rondreed. Meer dan een 21ste plaats zat er niet meer in.

“Ik heb geprobeerd om na het oponthoud terug te vechten, maar de kloof ten opzichte van de rensters voor mij werd al snel te groot”, verklaarde Michiels. “De warmte en luchtvochtigheid waren ook al niet in mijn voordeel. Ik zweette enorm veel en naar het einde toe kreeg ik stilaan krampen. Het was een lastig parcours, met veel obstakels en weinig stukken waar je wat kon recupereren. Mijn doel om in de top vijftien te eindigen zat er niet in. Ik kan enkel hopen dat ik over vier jaar in Tokio een nieuwe kans krijg.”

Beslissing in slotronde

Vooraan werd een boeiende strijd om het goud uitgevochten. De Zwitserse Linda Indergand nam de beste start, maar werd vervolgens al snel voorbijgereden door haar landgenote Jolanda Neff, Rissveds en Wloszczowska. Een tweede groepje met daarin Pendrel, Emily Batty, Katerina Nash en Gunn-Rita Dahle, de olympische kampioene van 2004 in Athene, volgde al snel op bijna een minuut. Voor Neff ging het iets voorbij half koers vooraan te snel, Rissveds en Wloszczowska bleven samen tot de slotronde. Daarin bleek de Zweedse echter duidelijk de sterkste. De strijd voor brons draaide na het wegzakken van Neff uit op een Canadees duel, waarbij Pendrel zich net iets sterker toonde dan Batty.

Top 10: 1. Jenny Rissveds (Zwe) 1u30:15; 2. Maja Wloszczowska (Pol) 0:37; 3. Catharine Pendrel (Can) 1:26; 4. Emily Batty (Can) 1:28; 5. Katerina Nash (Tsj) 2:10; 6. Jolanda Neff (Zwi) 2:28; 7. Lea Davison (USA) 3:12; 8. Linda Indergand (Zwi); 9. Yana Belomoina (Oek) 3:13; 10. Gunn-Rita Dahle (Nor) 3:19.

 

Emilia Fahlin snelste van negen in Crescent Vargarda

Emilia Fahlin snelste van negen in Crescent Vargarda

Nathalie Verschelden boekt in De Klinge tweede zege van seizoen

Nathalie Verschelden boekt in De Klinge tweede zege van seizoen