Wereldkampioene Armitstead ontsnapt aan schorsing

Wereldkampioene Armitstead ontsnapt aan schorsing

Wereldkampioene Elizabeth Armitstead kan deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio, haar grote doel dit seizoen. Ze werd op 11 juli door het Britse antidopingagentschap UKAD voorlopig geschorst wegens drie gemiste dopingcontroles binnen één jaar, maar het Internationaal Sporttribunaal TAS oordeelde dat bij een van die controles procedurefouten werden gemaakt.

Armitstead bleef de voorbije weken afwezig in La Course in Parijs en de Prudential Ride in Londen, twee wedstrijden uit de Women’s World Tour. Aangezien ze naar de Spelen toewerkte, werden daar niet echt vragen bij gesteld, maar nu blijkt dat ze sinds 11 juli een voorlopige schorsing uitzat. Nieuws dat eigenaardig genoeg niet openbaar was gemaakt. De 27-jarige wereldkampioene, onderhevig aan het systeem van de whereabouts, had op 20 augustus vorig jaar een eerste keer een dopingcontrole buiten competitie gemist, sindsdien volgden er nog twee. Drie gemiste controles in één jaar staan gelijk aan een positieve test en dus dreigde tot vier jaar schorsing. 

Armitstead trok daarop naar het Internationaal Sporttribunaal TAS en dat oordeelde nu dat de dopingcontroleur bij de eerste gemiste controle niet al het nodige had gedaan om de Britse te lokaliseren en dat ze zelf niet nalatig was geweest. De gemiste controle werd dan ook geschrapt uit het dossier. Een hele opluchting voor Armitstead, die dit jaar onder meer Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Trofeo Alfredo Binda en de Ronde van Vlaanderen won en in Rio een van de grote favorieten is. “Ik had nooit de bedoeling om een test te ontlopen, ik werd trouwens een dag later na een wedstrijd gecontroleerd. Ik ben een cleane atlete en zal dat altijd blijven.”

Foto MVH

 

Thalita de Jong boekt winst in criterium van Kapellen

Thalita de Jong boekt winst in criterium van Kapellen

Laat de Spelen beginnen (5): Elke Vanhoof

Laat de Spelen beginnen (5): Elke Vanhoof