Thalita de Jong boekt winst in criterium van Kapellen

Thalita de Jong boekt winst in criterium van Kapellen

Vooral veel buitenlandse dames onder de 39 deelneemsters aan het criterium van Kapellen, waar dertig rondjes van twee kilometer moesten worden afgelegd.

Reeds in de tweede ronde versnelde de Canadese Stephanie Roorda. Ze nam zo’n vijftien seconden voorsprong, waarna de wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong de kloof nog voor half koers overbrugde. De twee werkten uitstekend samen en reden een eind weg van het peloton. Er kwam nog een reactie van de Canadese Sara Bergen en de Tsjechische Jarmila Machacova. Zij naderden even tot op achttien seconden, maar moesten vervolgens toezien hoe het leidende duo opnieuw meer afstand nam. Het peloton werd in de slotfase zelfs gedubbeld. In de sprint was De Jong duidelijk sneller dan Roorda. Bergen versloeg Machacova voor de derde plaats, al nam deze laatste door enige verwarring vervolgens plaats op de derde podiumtrede. 

“Ik hou er wel van om eens zo’n korte wedstrijd op een kleine omloop te rijden”, zei De Jong. “Het gaat er doorgaans snel aan toe en door het vele bochtenwerk, waardoor je telkens weer je snelheid moet opdrijven, is het nog goed voor de conditie ook. Ik voelde wel dat ik de sterkste was vooraan, maar ik kende Roorda helemaal niet. Pas achteraf zei ze me dat ze vooral veel op de piste rijdt en eigenlijk best snel is.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Thalita de Jong (Ned) 60 km/1u34 (gem. 37,14 km/u); 2. Stephanie Roorda (Can); 3. Sara Bergen (Can) 1:15; 4. Jarmila Machacova (Tsj); 5. Ida Erngren (Zwe) 2:50; 6. Eva van den Born (Ned); 7. Janicke Gunvaldsen (Nor); 8. Barbora Prudkova (Tsj); 9. Pia De Quint; 10. Arianne Bonhomme (Can).

 

 

Laat de Spelen beginnen (6): Githa Michiels

Laat de Spelen beginnen (6): Githa Michiels

Wereldkampioene Armitstead ontsnapt aan schorsing

Wereldkampioene Armitstead ontsnapt aan schorsing