Elke Vanhoof bij olympisch debuut zesde, Mariana Pajon verlengt titel

Elke Vanhoof bij olympisch debuut zesde, Mariana Pajon verlengt titel

Elke Vanhoof is bij haar olympisch debuut in het BMX zesde geworden. Ze vocht zich knap naar de finale, echt meespelen voor de medailles lukte daarin niet. De Colombiaanse Mariana Pajon verlengde haar in Londen veroverde olympische titel.

In haar halve finale kreeg Vanhoof al heel wat toppers tegenover zich, met onder meer de Australische Caroline Buchanan, leidster in de World Cup van dit seizoen, de Amerikaanse Brooke Crain en de Nederlandse Laura Smulders, de nummer drie van Londen vier jaar geleden.
In de eerste van drie runs namen die ook de eerste drie plaatsen in, met Buchanan op één voor Smulders en Crain. Met een vierde plaats zette Vanhoof de deur naar de finale al meteen op een kier. De tweede run begon echter desastreus voor de Desselse, die haar start miste en meteen op achterstand in laatste positie belandde. Even later gingen de Australische Lauren Reynolds en de Braziliaanse Priscilla Stevaux Carnaval tegen de vlakte, zodat Vanhoof met een zesde plaats de schade nog enigszins wist te beperken. Met twee punten achterstand op de Russische Yaroslava Bondarenko, die voorlopig de vierde en laatste finaleplaats in handen had, had ze echter sowieso een sterke slotrun nodig.

Die kwam er ook. Vanhoof startte uitstekend en nam achter Smulders en Crain de derde plaats in om die ook niet meer af te staan. Bondarenko moest ook Reynolds laten voorgaan, waardoor Vanhoof de finaleplaats op zak had. Uiteindelijk werd zelfs nog Buchanan het kind van de rekening. De Australische kwam ten val en met de acht punten van de laatste plaats kwam ook zij op dertien terecht, net als Vanhoof en Bondarenko. In dat geval is de slotrun beslissend en dus mocht Buchanan inpakken. Smulders, Crain, Vanhoof en Bondarenko mochten naar de finale. Uit de andere halve finale stootten titelverdedigster en regerend wereldkampioene Mariana Pajon uit Colombia, de Amerikaanse Alise Post (brons op het jongste WK), de Venezolaanse Stefany Hernandez (wereldkampioene 2015) en de Française Manon Valentino door.

Iets mindere start in finale

In die finale, afgewerkt in één enkele run, was de start van Vanhoof net iets minder goed dan bij haar derde run in de halve finales. Na een spectaculaire val van Valentino ging ze zowat als zesde de eerste bocht in. Ze vocht vooral een duel uit met Bondarenko, maar de top vijf bedreigen zat er niet echt in. In de laatste bocht kwam ook Smulders ten val, Vanhoof werd een beetje gehinderd door de stuiterende fiets van de Nederlandse en moest zo genoegen nemen met de zesde plaats. Helemaal vooraan stond er geen maat op Pajon, die net als in haar halve finale Post en Hernandez voorafging.

“Ik hoopte om in de finale een start te kunnen nemen zoals in mijn eerste en derde run van de halve finale”, zei Vanhoof. “Het was echter net iets minder en opschuiven in dit deelnemersveld is niet evident. Toen ik werd gehinderd bij de val van Smulders was het dan helemaal over. Ik denk dat er wat meer inzat, maar al bij al ben ik tevreden met het bereiken van de finale. Na de tweede run in de halve finale zag het er niet zo goed uit. Ik miste toen compleet mijn start doordat ik even tegen het hek zat. Gelukkig kon ik dat met een goede derde run rechtzetten.”

Foto MVH

Uitslag finale: 1. Mariana Pajon (Col); 2. Alise Post (USA); 3. Stefany Hernandez (Ven); 4. Brooke Crain (USA); 5. Yaroslava Bondarenko (Rus); 6. Elke Vanhoof; 7. Laura Smulders (Ned); 8. Manon Valentino (Fra).

 

Nathalie Verschelden boekt in De Klinge tweede zege van seizoen

Nathalie Verschelden boekt in De Klinge tweede zege van seizoen

Canadese Ellen Watters wint in Haasdonk

Canadese Ellen Watters wint in Haasdonk