Canadese Ellen Watters wint in Haasdonk

Canadese Ellen Watters wint in Haasdonk

In Haasdonk kwamen donderdagavond 65 rensters aan de start voor een wedstrijd over 80 kilometer, de Belgische dames waren met 32 net in de minderheid.

Femke Verstichelen en de Canadese Jamie Gilgen zorgden in de vijfde van zeventien ronden voor een eerste schuchtere aanvalspoging, maar meer dan een handvol seconden voorsprong kregen ze niet. Een ronde later namen de Nederlandse Laura Gorter en de Canadese dames Ellen Watters en Sara Bergen wat voorsprong in het vooruitzicht van een premiespurt. De drie zetten hun inspanning door en reden steeds verder weg van het peloton. Toen het verschil was opgelopen tot twee minuten, probeerden de rensters van Lares-Waowdeals het tempo in de groep op te drijven, maar ze naderden niet op de leiders. Integendeel, de drie bleven uitstekend samenwerken en de voorsprong groeide tot boven de drie minuten.

Het peloton moest bij het ingaan van de slotronde al sprinten voor de plaatsen. Femke Verstichelen was duidelijk de snelste en werd dus vierde, voor Daniela Gass en Jamie Gilgen. Vooraan loste Bergen in de slotronde nog de rol, in de sprint verwees Watters Gorter makkelijk naar de tweede plaats. “De perfecte afsluiter van ons verblijf in België”, zei de 28-jarige Watters, die na de twee overwinningen van Stephanie Roorda in Wilrijk en Steenhuize voor een derde Canadees succes zorgde. “Overmorgen keren we terug naar Canada, na drie schitterende weken. Voor mij was het de eerste trip naar Europa, het is echt leuk koersen hier en ik wil zeker nog terugkomen. Vandaag raakten we al snel met drie voorop. Toen de Nederlandse in de slotkilometers demarreerde, reageerde ik meteen. Ik kon de sprint vanuit haar wiel beginnen en ging er vrij makkelijk over.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Ellen Watters (Can) 80 km/2u00:50; 2. Laura Gorter (Ned); 3. Sara Bergen (Can) 0:07; 4. Femke Verstichelen 4:30; 5. Daniela Gass (Dui); 6. Jamie Gilgen (Can); 7. Melanie Wotsch (Dui); 8. Verena Eberhardt (Oos); 9. Aurore Verhoeven (Fra); 10. Ellen McDermott (GBr).

 

Elke Vanhoof bij olympisch debuut zesde, Mariana Pajon verlengt titel

Elke Vanhoof bij olympisch debuut zesde, Mariana Pajon verlengt titel

Brons voor D'hoore in olympisch omnium, Trott verlengt haar titel

Brons voor D'hoore in olympisch omnium, Trott verlengt haar titel