Brons voor D'hoore in olympisch omnium, Trott verlengt haar titel

Brons voor D'hoore in olympisch omnium, Trott verlengt haar titel

Jolien D’hoore kan over enkele dagen met een olympische medaille in de valies terugkeren vanuit Rio naar België. Na twee dagen en zes onderdelen legde ze in het omnium beslag op de derde plaats, goed voor brons. Enkel voor de ongenaakbare Britse titelverdedigster Laura Trott en in laatste instantie ook de Amerikaanse Sarah Hammer moest ze het hoofd buigen.

Na haar uitstekende prestaties in scratch, achtervolging en afvallingskoers begon D’hoore dinsdag als tweede aan de tweede wedstrijddag, met de 500 meter als eerste nummer. Hoewel ze zelf niet helemaal tevreden was over haar start kwam ze met een tijd van 35.326, slechts een fractie boven haar in het Mexicaanse Guadalajara neergezette Belgische record (35.299), op een alweer mooie vierde plaats terecht. Leidster Trott, tweede met 35.253, liep weliswaar vier punten verder uit, maar D’hoore pakte zelf twee punten meer dan nummer drie in de stand Hammer. En dan het beste nieuws. Op uitzondering van Annette Edmondson, die de 500 meter won in 34.938, scoorden de dames die na de eerste dag het dichtst de podiumplaatsen benaderden matig tot slecht. Zo zagen Lauren Ellis (elfde), Kirsten Wild (dertiende), Tatsiana Sharakova (zeventiende) en Amalie Dideriksen (achttiende) hun achterstand op de top drie gevoelig groeien.

De baanronde leverde D’hoore, die de klok deed stoppen op 14.195, een zevende plaats op. Vooral Trott met de winnende tijd (13.708) en Edmondson als tweede (13.878) deden een goede zaak. Zo kon Trott met 196 punten als leidster aan de afsluitende puntenkoers beginnen, zijnde een ruime voorsprong van 24 punten op D’hoore en Hammer (172). Ook Edmondson met 168 stond nog in kansrijke positie, nummers vijf en zes Wild en Laurie Berthon leken met 140 punten al zo goed als uitgeteld voor de medailles.

In die puntenkoers bleek al snel dat Edmondson het niet meer kon bolwerken. Dankzij winstronden en bijbehorende bonuspunten waren het alsnog Wild en zelfs Dideriksen en Ellis die nog sterk naderden. De top drie hield de situatie echter onder controle en reageerde meteen bij elke volgende aanvalspoging van de Nederlandse, de Deense en de Nieuw-Zeelandse. Trott was dan al helemaal zeker van het goud, D’hoore kon de strijd aangaan met Hammer voor zilver. In de laatste sprints bleek de Amerikaanse, tweevoudig wereldkampioene in het omnium, nog het meeste over te hebben, maar met het brons was D’hoore overgelukkig.

Jolien D'hoore: "Tot het uiterste moeten gaan"

“In het verleden was het op WK’s al meermaals net niet geweest, deze bronzen medaille maakt al die ontgoochelingen helemaal goed”, zei D’hoore. “In de laatste twintig ronden van de puntenkoers zat ik helemaal kapot, maar ik moest gewoon bij het groepje van de favorieten blijven. Overnemen zat er niet meer in, ik kon enkel nog aan die medaille denken. Ik moest echt tot het uiterste gaan, maar dit zijn natuurlijk wel de Spelen. Ik reed de puntenkoers met een vrij groot verzet en doordat het een wedstrijd met schokken was geweest, had ik in het middenstuk mijn benen kapot gereden. De beloning voor het vele werk is er echter, na een tweedaagse waarin ik voor het eerst zo lang kon wedijveren met echte toppers als Trott en Hammer. Dat het net op de Spelen is gelukt, is gewoon fantastisch.”

Foto's MVH

Top 10: 1. Laura Trott (GBr) 230 punten; 2. Sarah Hammer (USA) 206; 3. Jolien D’hoore 199; 4. Lauren Ellis (NZl) 189; 5. Amalie Dideriksen (Den) 189; 6. Kirsten Wild (Ned) 183; 7. Marlies Mejias Garcia (Cub) 173; 8. Annette Edmondson (Aus) 168; 9. Tatsiana Sharakova (WRu) 164; 10. Laurie Berthon (Fra) 163.

 

Canadese Ellen Watters wint in Haasdonk

Canadese Ellen Watters wint in Haasdonk

Minke van Dongen solo naar winst in Maria-ter-Heide

Minke van Dongen solo naar winst in Maria-ter-Heide