D'hoore halverwege olympisch omnium op tweede plaats

Op de Olympische Spelen in Rio staat Jolien D’hoore na drie van de zes onderdelen in het omnium in kansrijke positie voor een medaille. Voorlopig moet ze enkel de Britse titelverdedigster en regerend wereldkampioene Laura Trott voor zich dulden.

D’hoore begon uitstekend met een derde plaats in de scratch. Net als de andere medaillekandidaten reageerde ze niet toen de Wit-Russische Tatsiana Sharakova en de Venezolaanse Angie Gonzalez iets voorbij half koers versnelden. Deze laatste kon haar inspanning niet volhouden, Sharakova reed wel rond en pakte meteen de eerste veertig punten. In de sprint met dus de tweede plaats als inzet deed D’hoore het heel goed. In de aanloop naar die sprint hield ze knap de oprukkende Kirsten Wild af, vervolgens ging ze mee in het spoor van Trott. De Britse nog bedreigen zat er niet in, maar met de derde plaats mocht ze zeker tevreden zijn.

Die eerste blijk van topconditie kreeg een mooi vervolg in de achtervolging. D’hoore hield in haar rit zelfs lang gelijke tred met wereldrecordhoudster Sarah Hammer, pas in de slotkilometer moest ze tijd prijsgeven ten opzichte van de Amerikaanse. D’hoore deed de klok stoppen op 3:30.202, bijna vier seconden beter dan haar vorige besttijd (3:34.021), nochtans gerealiseerd in het op hoogte gelegen Mexicaanse Aguascalientes. Meteen een Belgisch record ook, want beter dan de 3:33.611 die Lotte Kopecky vorige maand neerzette tijdens het EK voor beloften in Montichiari. Het allerbelangrijkste was echter dat D’hoore daarmee achter Trott en Hammer opnieuw derde werd.

In de afvallingskoers reed D’hoore van bij het begin aandachtig voorin. Pas toen ze nog met acht in de baan bleven, kwam ze onderaan de piste een eerste keer in gevaar. Ze kon zich redden en nestelde zich vervolgens opnieuw helemaal vooraan het ondertussen kleine pakketje. Met twee knappe sprints schakelde ze naar het einde toe Wild en Hammer uit, waarna ze de slotsprint mocht aangaan tegen Trott. Die bewees andermaal dat ze de grote favoriete is om zichzelf op te volgen.

Top 10 (na 3 van 6 onderdelen): 1. Laura Trott (GBr) 118 punten; 2. Jolien D’hoore 110; 3. Sarah Hammer (USA) 108; 4. Amalie Dideriksen (Den) 92; 5. Tatsiana Sharakova (WRu) 90; 6. Kirsten Wild (Ned) 90; 7. Annette Edmondson (Aus) 90; 8. Lauren Ellis (NZl) 82; 9. Laurie Berthon (Fra) 68; 10. Anna Knauer (Dui) 52.

 

Minke van Dongen solo naar winst in Maria-ter-Heide

Minke van Dongen solo naar winst in Maria-ter-Heide

Dani Christmas sprint naar winst in Emptinne

Dani Christmas sprint naar winst in Emptinne