Kristin Armstrong behaalt derde olympische titel tijdrijden

Eén dag voor haar 43ste verjaardag heeft de Amerikaanse Kristin Armstrong voor de derde opeenvolgende keer de olympische titel tijdrijden veroverd. Ze was in een nat en winderig Rio na 29,7 kilometer vijf seconden sneller dan de Russische Olga Zabelinskaya, Anna van der Breggen werd derde op elf seconden. De jonge Lotte Kopecky werd 21ste, Ann-Sophie Duyck ontgoochelde met de 23ste plaats.

Gezien haar prestaties tijdens de jongste WK’s en dan vooral de vijfde plaats in Ponferrada (2014) werd van Duyck toch zeker een plaats in de buurt van de top tien en misschien wel top acht met bijbehorend olympisch diploma verwacht. Bij het eerste tussenpunt na tien kilometer kon dat met een veertiende tijd, op zeven seconden van plaats tien, nog altijd. In het tweede deel, met daarin de langste van twee beklimmingen, zakte ze echter al een heel eind weg en uiteindelijk was ze met 48:17 bijna vier minuten trager dan de winnares. Kopecky deed met 48:09 zelfs nog iets beter dan de meer ervaren Duyck.

De strijd om de medailles was heel boeiend met uiteindelijk zeven rensters binnen een tijdspanne van 35 seconden. Bij het eerste tussenpunt leidde Armstrong met vijf seconden voorsprong op Elisa Longo Borghini en zeven op Van der Breggen. Zabelinskaya kwam daar als zesde door op 23 seconden, maar bij het volgende tussenpunt aan kilometer 19,7 kwam de Russische plots helemaal bovenaan postvatten. Met Armstrong op twee, Longo Borghini op zeven en Van der Breggen op zestien seconden bleef alles mogelijk. 

De Amerikaanse titelverdedigster bleek haar race het best te hebben ingedeeld en won voor Zabelinskaya en Van der Breggen. Longo Borghini viel nog terug naar plaats vijf, achter Ellen van Dijk. De Nederlandse wereldkampioene van 2013 zal wel de meest ongelukkige van de 25 deelneemsters zijn. Ze kwam elf seconden tekort voor een medaille en 22 voor het goud, maar niemand zal ooit kunnen zeggen hoeveel tijd ze exact verloor toen ze tijdens de eerste van twee beklimmingen even naast de weg belandde. Medaillerijp was ze in ieder geval.

Top 10: 1. Kristin Armstrong (USA) 29,7 km/44:26 (gem. 40,099 km/u); 2. Olga Zabelinskaya (Rus) 0:05; 3. Anna van der Breggen (Ned) 0:11; 4. Ellen van Dijk (Ned) 0:22; 5. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:25; 6. Linda Villumsen (NZl) 0:28; 7. Tara Whitten (Can) 0:35; 8. Lisa Brennauer (Dui) 0:56; 9. Katrin Garfoot (Aus) 1:09; 10. Evelyn Stevens (USA) 1:34.

Lieselot Decroix: "Liever Giro Rosa op televisie dan La Course"

Lieselot Decroix: "Liever Giro Rosa op televisie dan La Course"

Femke Verstichelen snelste van zes in Dudzele

Femke Verstichelen snelste van zes in Dudzele