Giro: tweede ritzege voor Giorgia Bronzini

Giorgia Bronzini (Wiggle High5) heeft haar tweede ritzege behaald in de Giro Rosa. Vorige zaterdag won de Italiaanse al de eerste rit in San Fior, nu was ze in Legnano de snelste in een massasprint. Ze versloeg haar landgenotes Marta Bastianelli en Maria Giulia Confalonieri (Lensworld-Zannata-Etixx), die voor de tweede keer op het podium mocht nadat ze dinsdag in Lovere al eens tweede was geworden. Megan Guarnier blijft in de roze leiderstrui.

Na drie zware dagen, met twee stevige bergritten en een lastige tijdrit, werd zaterdag tussen Rescaldina en Legnano 97,5 kilometer lang op een veel vlakker parcours gekoerst. Ondanks een stevig tempo slaagden negen rensters erin om tot anderhalve minuut uit te lopen. Dat waren Alena Amialiusik, Lex Albrecht, Malgorzata Jasinska, Dalia Muccioli, Lauren Kitchen, Ana Maria Covrig, Anna Ceoloni, Audrey Cordon-Ragot en Riejanne Markus. Het peloton hield de situatie echter onder controle. Toen in de finale de hergroepering nakend was, spartelden Covrig, Jasinska en Ceoloni nog even tegen. Ze kregen ook steun van de uit het peloton weggereden Rozanne Slik, maar uiteindelijk moesten ze toch buigen voor de overmacht en werd afgestevend op een massasprint. Bronzini hield nipt Bastianelli af. 

Zondag eindigt de Giro Rosa met een 104,8 kilometer lange rit met Verbania als start- en aankomstplaats. Op dertien kilometer van de finish ligt nog de top van een vijf kilometer lange beklimming, maar dat zou geen probleem mogen vormen voor leidster Guarnier.

Top 10 rit: 1. Giorgia Bronzini (Ita/Wiggle High5) 97,5 km/2u28:48 (gem. 40,040 km/u); 2. Marta Bastianelli (Ita); 3. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 4. Michela Pavin (Ita); 5. Lucinda Brand (Ned); 6. Roxane Fournier (Fra); 7. Ilaria Sanguineti (Ita); 8. Tiffany Cromwell (Aus); 9. Sheyla Gutierrez (Spa); 10. Lauren Kitchen (Aus). 

Top 10 stand: 1. Megan Guarnier (USA/Boels Dolmans) 19u56:19; 2. Evelyn Stevens (USA) 0:34; 3. Anna van der Breggen (Ned) 1:53; 4. Mara Abbott (USA) 2:07; 5. Claudia Lichtenberg (Dui) 2:33; 6. Tatiana Guderzo (Ita) 3:05; 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 6:48; 8. Leah Kirchmann (Can) 13:42; 9. Alena Amialiusik (WRu) 13:53; 10. Kseniya Tuhai (WRu) 14:45.

Floortje Mackaij snelste van negen in Moerzeke

Floortje Mackaij snelste van negen in Moerzeke

Stevens wint ook tijdrit in Giro, Guarnier behoudt leiderstrui