Tweede ritzege voor Stevens in Giro, Guarnier opnieuw leidster

Tweede ritzege voor Stevens in Giro, Guarnier opnieuw leidster

Verenigde Staten en Boels Dolmans boven in de zware zesde rit van de Giro Rosa. In een met vier beklimmingen gestoffeerde etappe toonde Evelyn Stevens zich op de top van Madonna della Guardia de beste, haar land- en teamgenote Megan Guarnier nam de leiderstrui over van Mara Abbott.

In de 118,6 kilometer lange rit moest meteen na de start in Andora geklommen worden, zodat het peloton al snel verbrokkelde. Op de Colle de Nava, tweede beklimming van de dag, versnelde Katarzyna Niewiadoma, die woensdag van de tweede naar de negende plaats in het klassement was weggezakt. De Poolse kwam boven met twee minuten voorsprong, op de even verderop volgende Passo Caprauna kreeg ze gezelschap van Stevens en Abbott. Een groepje met Guarnier, Claudia Lichtenberg, Elizabeth Armitstead, Anna van der Breggen, Tatiana Guderzo en Karol-Ann Canuel, later aangevuld met Alena Amialiusik en Kseniya Tuhai, maakte de opgelopen achterstand goed in de lange afdaling en sloot kort voor de slotklim aan. In laatste instantie pikte ook Elena Cecchini nog aan.

Op weg naar Madonna della Guardia nam Abbott de leiding en zette ze de rest onder druk in een poging om haar leidersplaats te verstevigen. Op minder dan drie kilometer van de finish liep ze echter op een serieuze counter. Eerst reed Van der Breggen weg, vervolgens ook Guarnier en Stevens. Deze laatste bleek de sterkste en pakte na etappe twee haar tweede ritzege. Guarnier, al eens in de roze leiderstrui na de eerste rit, werd tweede en nam de leiding over van Abbott, die nog bijna een minuut verloor en vijfde werd. De alweer heel sterke Lichtenberg (Lotto Soudal Ladies) finishte als vierde.

Vrijdag zou de Giro voor wat de eindzege betreft weleens in een definitieve plooi kunnen vallen. Na twee dagen stevig klimwerk wacht tussen Albisola Superiore en Varazze immers een 21,9 kilometer lange tijdrit op een glooiend parcours. Guarnier begint aan de opdracht met 46 seconden voorsprong op Abbott, Stevens en Lichtenberg volgen op iets meer dan een minuut.

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Evelyn Stevens (USA/Boels Dolmans) 118,6 km/3u47:42 (gem. 31,252 km/u); 2. Megan Guarnier (USA) 0:06; 3. Anna van der Breggen (Ned) 0:19; 4. Claudia Lichtenberg (Dui) 0:40; 5. Mara Abbott (USA) 0:53; 6. Tatiana Guderzo (Ita) 1:18; 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 2:58; 8. Elena Cecchini (Ita) 3:55; 9. Kseniya Tuhai (WRu) 4:22; 10. Alena Amialiusik (WRu) 6:00.

Top 10 stand: 1. Megan Guarnier (USA/Boels Dolmans) 16u50:41; 2. Mara Abbott (USA) 0:46; 3. Evelyn Stevens (USA) 1:03; 4. Claudia Lichtenberg (Dui) 1:06; 5. Tatiana Guderzo (Ita) 1:49; 6. Anna van der Breggen (Ned) 2:18; 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 6:40; 8. Kseniya Tuhai (WRu) 12:11; 9. Alena Amialiusik (WRu) 12:33; 10. Leah Kirchmann (Can) 12:37.

 

Stevens wint ook tijdrit in Giro, Guarnier behoudt leiderstrui

Zege en leiderstrui voor Mara Abbott in Giro