Zege en leiderstrui voor Mara Abbott in Giro

Mara Abbott heeft de macht gegrepen in de Giro Rosa. De 30-jarige Amerikaanse van Wiggle High5 greep de rit over de Mortirolo aan om een gooi te doen naar een mogelijke derde eindzege. Ze won en nam ook de roze leiderstrui over van haar landgenote Evelyn Stevens, maar de verschillen bovenaan het klassement blijven vooralsnog beperkt.

Sofie De Vuyst (Lotto Soudal Ladies) probeerde te anticiperen en trok in het gezelschap van Shara Gillow, Riejanne Markus, Ane Santesteban en Laura Lozano nog voor de Mortirolo in de aanval. Meer dan anderhalve minuut voorsprong kregen ze echter niet en reeds in de eerste steile kilometers werden ze voorbijgereden door de beteren uit het al compleet versplinterde peloton. 
De allerbeste was Abbott. De Amerikaanse, winnares van de Giro in 2010 en 2013, nam resoluut het heft in handen. Op de top had ze maar liefst 2:03 voorsprong op Emma Pooley, de Britse die opnieuw de kleuren van Lotto Soudal Ladies verdedigt, en 4:03 op een groepje met leidster Stevens, Anna van der Breggen, Ksenya Tuhai, Megan Guarnier, Claudia Lichtenberg en Elisa Longo Borghini. Enkele anderen konden na de top nog opnieuw aansluiten bij dit selecte gezelschap.
Abbott leek even op weg naar verpletterende winst, maar in de lange afdaling kwam er van achteren uit nog een serieuze versnelling op gang. Abbott kwam bovendien ten val, maar hield wel stand om de rit te winnen. Aan de finish had ze nog 37 seconden over op ploeggenote Longo Borghini, Tatiana Guderzo, Guarnier en Lichtenberg. Voor Stevens ging het in de slotfase te snel en zij kwam binnen op 2:02. In de stand heeft Abbott nu tien seconden voorsprong op Guarnier en vijftien op Longo Borghini. Lichtenberg (Lotto Soudal Ladies) volgt als vierde op 33 seconden.

Donderdag staat andermaal zware kost op het menu. Tussen Andora en Alassio moeten 118,6 kilometer worden afgelegd met daarin maar liefst vier beklimmingen. In de eerste wedstrijdhelft liggen de Passo del Ginestro, de Colle di Nava en de Passo Caprauna te wachten, na een lange afdaling en twintig kilometer in het dal volgt nog de ruim zeven kilometer lange slotklim naar Madonna della Guardia.

Top 10 rit: 1. Mara Abbott (USA/Wiggle High 5) 77,5 km/2u40:23 (gem. 28,993 km/u); 2. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:37; 3. Tatiana Guderzo (Ita); 4. Megan Guarnier (USA); 5. Claudia Lichtenberg (Dui); 6. Anna van der Breggen (Ned) 1:36; 7. Ksenyia Tuhai (WRu) 1:51; 8. Yevgenia Vysotska (Oek) 1:52; 9. Evelyn Stevens (USA) 2:02; 10. Doris Schweizer (Zwi) 2:48.

Top 10 stand: 1. Mara Abbott (USA/Wiggle High 5) 13u02:52; 2. Megan Guarnier (USA) 0:10; 3. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:15; 4. Claudia Lichtenberg (Dui) 0:33; 5. Tatiana Guderzo (Ita) 0:38; 6. Evelyn Stevens (USA) 1:22; 7. Anna van der Breggen (Ned) 2:10; 8. Yevgenia Vysotska (Oek) 3:04; 9. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 3:49; 10. Doris Schweizer (Zwi) 4:42.

Tweede ritzege voor Stevens in Giro, Guarnier opnieuw leidster

Tweede ritzege voor Stevens in Giro, Guarnier opnieuw leidster

Tiffany Cromwell snelste in nieuwe massasprint in Giro

Tiffany Cromwell snelste in nieuwe massasprint in Giro