Tiffany Cromwell snelste in nieuwe massasprint in Giro

Tiffany Cromwell snelste in nieuwe massasprint in Giro

Net als de derde rit maandag draaide ook de vierde etappe in de Giro Rosa uit op een massasprint. Opnieuw werd het een Australische zege, want na Chloe Hosking was het nu Tiffany Cromwell (Canyon SRAM) die zich de snelste toonde. Evelyn Stevens begint woensdag in de roze leiderstrui aan een belangrijk drieluik.

De organisatoren waren genoodzaakt om het parcours van de etappe aan te passen. Oorspronkelijk zou volledig rond het meer van Iseo worden gereden, maar door een aardverschuiving in Riva di Solto kon dat niet. Via een alternatieve weg werd naar Sarnico, zowat het meest zuidelijke punt van het meer, gereden om daar op het originele parcours te komen. Daardoor verdween de beklimming van Solto Collina uit het roadbook, in de nieuwe omloop zat anderzijds wel de klim naar Pianico en dit al drie kilometer na de start in Costa Volpino.

Te vroeg om voor afscheiding te zorgen en na de klim werd een dermate hoog tempo ontwikkeld dat ontsnappingspogingen geen kans op slagen hadden. Zo ging het regelrecht naar aankomstplaats Lovere, waar zich op minder dan twee kilometer van de finish nog een grote valpartij voordeed. Bijna kwam er een ritzege voor het team Lensworld-Zannata-Etixx van Heidi Van de Vijver. Haar Italiaanse sprintster Maria Giulia Confalonieri moest enkel in Cromwell haar meerdere erkennen. Annelies Dom was de beste Belgische en finishte als 29ste.

Woensdag wordt een eerste van drie opeenvolgende belangrijke dagen met het oog op de eindzege. Tussen startplaats Grosio en de finish in Tirano liggen amper 77,5 kilometer, maar onderweg moet wel de gevreesde Mortirolo worden beklommen. Vanuit Mazzo di Valtellina is die ongeveer twaalf kilometer lang, er wordt begonnen met een kleine kilometer aan 5%, daarna zakt het niet meer onder de 10% en zijn er zelfs zes opeenvolgende kilometers met een gemiddeld stijgingspercentage van 13 en 14 procent. De top ligt op 34 kilometer van de finish, waarvan de eerste helft op een plateau wordt gebleven en de tweede helft in dalende lijn gaat.

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Tiffany Cromwell (Aus/Canyon SRAM) 96,35 km/2u02:24 (gem. 47,23 km/u); 2. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 3. Aude Biannic (Fra); 4. Marta Bastianelli (Ita); 5. Michela Pavin (Ita); 6. Arianna Fidanza (Ita); 7. Soraya Paladin (Ita); 8. Leah Kirchmann (Can); 9. Sheyla Gutierrez (Spa); 10. Ilaria Sanguineti (Ita).

Top 10 stand: 1. Evelyn Stevens (USA/Boels Dolmans) 10u21:49; 2. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:03; 3. Megan Guarnier (USA) 0:13; 4. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:24; 5. Claudia Lichtenberg (Dui) 0:36; 6. Rasa Leleivyte (Lit) 0:43; 7. Tatiana Guderzo (Ita) 0:45; 8. Mara Abbott (USA) 0:50; 9. Leah Kirchmann (Can) 1:13; 10. Anna van der Breggen (Ned) 1:14.

Zege en leiderstrui voor Mara Abbott in Giro

Giro: Chloe Hosking snelste in massasprint