Laat de Spelen beginnen (1): Anisha Vekemans

Laat de Spelen beginnen (1): Anisha Vekemans

Op vrijdag 5 augustus beginnen de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro met ongetwijfeld een weer groots opgezette openingsceremonie. In de daaropvolgende twee weken zullen zes Belgische rensters in actie komen, voor het eerst in de vier verschillende wielerdisciplines. We laten hen de komende dagen één voor één aan het woord, in volgorde van aantreden. We beginnen met Anisha Vekemans, die op zondag 7 augustus de wegrit zal rijden.

De 24-jarige Balense, voor het derde jaar aan de slag bij Lotto Soudal Ladies, was blij verrast toen bondscoach Ludwig Willems op 9 juni haar naam liet vallen bij het bekendmaken van zijn selectie voor Rio. “Ik stond wel op de longlist, dus was er altijd een kans dat ik effectief naar Rio zou mogen”, zegt Vekemans, die dit jaar al één zege boekte, in de nationale wedstrijd in Koksijde. “Ik wist echter ook dat er slechts drie meisjes zouden mogen gaan. Echt verwacht had ik het dan ook niet. Of ik sindsdien veel heb aangepast in functie van Rio? Qua wedstrijdprogramma niet. Ik was bij Lotto Soudal Ladies sowieso voorzien voor de Giro Rosa en die zware rittenkoers was wellicht de meest ideale voorbereiding op wat ons in Brazilië te wachten staat. Wat trainingen betreft heb ik wel wat meer echt specifiek klimwerk ingelast.”

Er wacht de dames dan ook een heel zwaar parcours. “Zeker bij de vrouwen verwacht ik echt een afvallingskoers”, stelt Vekemans. “Eens gelost uit het al bij al beperkte peloton van minder dan 70 rensters zal er van terugkeren geen sprake meer zijn. Hoe langer je kan aanklampen, hoe beter en dan weet je nooit wat er nog uit de bus kan komen qua resultaat. Ik wil me in ieder geval laten zien en misschien proberen mee te gaan in een ontsnapping. Het belangrijkste voor mij is dat ik kan tonen dat ik heel hard heb gewerkt en dat ik mijn plaats in de selectie verdiende.”

Doorbijter

Selecties voor kampioenschappen of Spelen vormen altijd wel stof tot discussie. Zo liet Christel Herremans, team manager van Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or, in een recent interview optekenen dat ze graag Kelly Van den Steen als misschien wel het grootste klimtalent in België in de selectie had gezien. Vekemans noemde ze een heel sterke renster, maar meer iemand voor kortere hellingen zoals in het jongste BK. “Qua lichaamsbouw is het duidelijk dat Kelly meer gebouwd is voor het langere klimwerk. En inderdaad, ik kom wellicht iets meer tot mijn recht op kortere hellingen, maar anderzijds ben ik ook een doorbijter. Ik denk echt wel dat mijn prestaties in zwaardere koersen een selectie rechtvaardigen. Kelly is ook nog heel jong (ze wordt er 21 op 1 september, nvdr) en zal haar kans zeker nog krijgen in de toekomst.”

Een deelname aan de Olympische Spelen is voor veel atleten een bekroning van hun carrière, Vekemans ziet het iets anders. “Bij het woord bekroning denk je vrijwel meteen dat dan stilaan het einde nadert, maar dat is bij mij toch niet echt het geval. Het zal wel al een hoogtepunt zijn, maar ik ben er nu 24 en zou over vier jaar, als de Spelen in Tokyo plaatsvinden, dus zowat op de top van mijn kunnen moeten zijn, zeker omdat ik vrij laat ben beginnen koersen. Rio is voor mij dan ook meer al een mooie ervaring om mee te nemen naar komende wereldkampioenschappen en Olympische Spelen.”

Filip De Greef - Foto Paul Hinninck

Woensdag deel 2: Lotte Kopecky

Laat de Spelen beginnen (2): Lotte Kopecky

Laat de Spelen beginnen (2): Lotte Kopecky

Chloe Hosking snelste op Champs-Elysées