Chloe Hosking snelste op Champs-Elysées

Chloe Hosking is na Marianne Vos en Anna van der Breggen de derde naam op de palmares van La Course by Le Tour de France. De Australische sprintster van Wiggle High5 was op de Champs-Elysées sneller dan de Finse kampioene Lotta Lepistö en Vos. Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies) sprintte naar een negende plaats.

Dertien rondjes in het hart van de Franse hoofdstad, goed voor een wedstrijd over 89 kilometer, dat stond op het menu. De Belgische ploegen toonden duidelijk interesse voor het puntenklassement, verbonden aan sprints bij de eerste tot en met de elfde doortocht aan de finish. Nina Kessler, de Nederlandse van Lensworld-Zannata-Etixx die vorige week nog een rit won in de BeNe Ladies Tour, en Jessy Druyts namens Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or mengden zich meermaals en zouden dat beloond zien met respectievelijk een eerste en tweede plaats in dat klassement.

Een eerste belangrijke ontsnapping kwam er al vrij vroeg. Olga Zabelinskaya, Hannah Barnes, Chantal Blaak en Lucinda Brand namen tot 25 seconden voorsprong, maar iets voor half koers was het verhaal voorbij. Volgende pogingen kregen nog minder ruimte, pas in de op één na laatste ronde konden opnieuw Brand, Amy Pieters en Lauren Stephens weer een iets grotere kloof slaan. In het peloton kwamen onder meer Belgisch kampioene Kaat Hannes en Kelly Druyts ten val.
Ook in de slotronde deden zich nog enkele valpartijen voor, na het neutraliseren van de vlucht waagde Ellen van Dijk op iets minder dan twee kilometer van de finish haar kans. De hardrijdster van Boels Dolmans moest echter buigen voor het peloton en in de sprint was Hosking duidelijk de snelste.

“Ik kan het nauwelijks geloven”, zei Hosking, die vorige week in de BeNe Ladies Tour bij een val nog een lichte hersenschudding opliep. “Door enkele valpartijen raakte alles in de slotfase wat ontregeld. Ook ik was enkele ploeggenoten kwijtgespeeld en toen Van Dijk dan demarreerde, sprong ik van trein naar trein om op te schuiven. Ik kwam in het wiel van Pauline Ferrand-Prevot terecht, maar die ging vrij snel aan de kant. Ik vreesde dat ik te vroeg aan de leiding kwam en dacht constant dat ze over me heen zouden komen, maar dat gebeurde niet.”

Lotte Kopecky was de beste Belgische op de negende plaats. “Lieselot Decroix had me goed naar voren gebracht, in aanloop naar de sprint probeerde ik het wiel van Vos te houden. Het was echter heel hectisch en in de laatste bocht moest ik enkele meters prijsgeven. Echt meespelen voor de eerste plaatsen zat er dan ook niet in.”

Top 10: 1. Chloe Hosking (Aus/Wiggle High5) 89 km/2u01:27 (gem. 43,969 km/u); 2. Lotta Lepistö (Fin); 3. Marianne Vos (Ned); 4. Joëlle Numainville (Can); 5. Roxane Fournier (Fra); 6. Pascale Jeuland (Fra); 7. Tiffany Cromwell (Aus); 8. Joanne Kiesanowski (NZl); 9. Lotte Kopecky; 10. Maria Giulia Confalonieri (Ita).

 

Laat de Spelen beginnen (1): Anisha Vekemans

Laat de Spelen beginnen (1): Anisha Vekemans

Luca De Langhe verovert Belgische titel bij de nieuwelingen