Cecchini wint Thüringen Rundfahrt, ook Vos op schema voor Rio

Cecchini wint Thüringen Rundfahrt, ook Vos op schema voor Rio

De drievoudige Italiaanse kampioene Elena Cecchini (Canyon SRAM) heeft de eindzege geboekt in de lastige Duitse rittenkoers Thüringen Rundfahrt. Ze legde de basis voor die winst in de koninginnenrit in Schleiz op woensdag, toen ze samen met Amanda Spratt voor de aanval koos en met ruim 4:30 voorsprong op de eerste achtervolgers finishte. Cecchini, vorig jaar nog bij Lotto Soudal Ladies, wordt straks een van de Italiaanse speerpunten op de Spelen in Rio.

Wie in Duitsland eveneens toonde klaar te zullen zijn om in Brazilië op volle sterkte de strijd aan te gaan, is titelverdedigster Marianne Vos. Ze won niet minder dan drie van de zeven ritten en was ook tweemaal de snelste van het peloton toen er rensters voorop waren.
Na een door blessures en overtraining volledig gemist 2015 startte Vos ook dit seizoen voorzichtig. Niet meteen de grote koersen, maar een rustige opbouw met de Spelen in Rio als een belangrijk doel. Via onder meer winst in de Pajot Hills Classic in Gooik werkte ze pas met de Waalse Pijl, waar ze negende werd, haar eerste wedstrijd in de gloednieuwe Women’s World Tour af. In de Ronde van Californië stond ze al een stap verder, met niets dan plaatsen in de top vijf en ook één ritzege. Na winst in de Keukens Van Lommel Classic in Herselt begin juni trok ze naar de Aviva Women’s Tour in Groot-Brittannië en ook daar was ze op één rit na telkens goed voor de top vijf met daarbij één overwinning.

De afgelopen zeven dagen in Duitsland bewees Vos dan helemaal klaar te zijn om op 7 augustus haar olympische titel te verdedigen. In de openingsrit sprintte ze op de licht hellende kasseistrook iedereen uit het wiel, nummer twee Lisa Brennauer werd al op een seconde gezet. Zelfde scenario in rit drie. Op een gelijkaardige aankomst kregen Emma Johansson, Ellen van Dijk en de rest van een eerste groepje zelfs drie seconden aan de broek. Nog meer van hetzelfde in rit vijf. Elena Cecchini en Annemiek van Vleuten bleven weliswaar al iets dichter in de buurt van Vos, maar toch bedroeg het verschil nog altijd enkele fietslengten.  

Foto Paul Hinninck

Top 10 eindstand: 1. Elena Cecchini (Ita/Canyon SRAM) 17u41:04; 2. Amanda Spratt (Aus) 2:58; 3. Ellen van Dijk (Ned) 3:12; 4. Annemiek van Vleuten (Ned) 3:21; 5. Marianne Vos (Ned) 3:39; 6. Ashleigh Moolman-Pasio (ZAf) 3:45; 7. Olga Zabelinskaya (Rus) 4:05; 8. Lisa Brennauer (Dui) 4:27; 9. Emma Johansson (Zwe) 4:46; 10. Coryn Rivera (USA) 5:27.

 

Luca De Langhe verovert Belgische titel bij de nieuwelingen

Canadese Adriane Provost trotseert loden hitte en wint GP Glineur

Canadese Adriane Provost trotseert loden hitte en wint GP Glineur