Langvad beste in WK, Michiels ver teruggeslagen na val

Annika Langvad is de nieuwe wereldkampioene crosscountry mountainbike. In het Tsjechische Nove Mesto na Morave reed de 32-jarige Deense bijna van start tot finish aan de leiding. De Amerikaanse Lea Davison werd op meer dan een minuut tweede, in de strijd om het brons versloeg de Canadese Emily Batty in een pittige sprint nipt de Poolse Maja Wloszczowska. Githa Michiels kwam na een goede start nog in de eerste ronde ten val en werd uiteindelijk 45ste.

Michiels was daarmee niet het eerste slachtoffer. Zo werd meteen na de start al voormalig wereldkampioene Gunn Rita Dahle tot opgave gedwongen nadat haar stuur bij een val was afgebroken. Vooraan vormde zich in de korte openingslus een kopgroep met acht rensters, Michiels volgde na een goede start als zeventiende in een eerste achtervolgende groep. Lang kon ze zich daar echter niet handhaven. Op de zogenaamde rockgarden reed ze lek, waarna ze een val niet kon vermijden. Er zat niets anders op dan de steile strook richting materiaalpost te lopen, waardoor ze in één klap dertig plaatsen moest prijsgeven. Veel rechtzetten zat er niet meer in voor Michiels, die bij de val enkele schaafwonden had opgelopen, en op één ronde van het einde moest ze de wedstrijd verlaten wegens de 80%-regel.

Op dat moment was Langvad al zo goed als zeker van haar eerste wereldtitel. De Deense, dit seizoen al winnares van de Wereldbekermanches in Cairns en Albstadt, had aan één passage op de lange klim genoeg om de concurrentie op ruime achterstand te zetten. Niemand slaagde er nog in om de ontstane kloof te overbruggen, Langvad reed zelfs steeds verder weg. De strijd om plaats twee leek lang te zullen gaan tussen Wloszczowska en de Duitse Sabine Spitz, maar Davison pakte uit met een sterke remonte. En toen in de slotronde zowel Spitz als Wloszczowska nog af te rekenen kregen met een lekke band, zag Batty haar kans schoon om in extremis het brons weg te kapen.

Top 10: 1. Annika Langvad (Den) 1u30:13; 2. Lea Davison (USA) 1:12; 3. Emily Batty (Can) 1:44; 4. Maja Wloszczowska (Pol); 5. Catharine Pendrel (Can) 2:53; 6. Irina Kalentyeva (Rus) 3:22; 7. Katerina Nash (Tsj) 3:37; 8. Jolanda Neff (Zwi) 3:59; 9. Sabine Spitz (Dui) 4:07; 10. Linda Indergand (Zwi) 4:53.

 

Ritzege en leidersplaats voor Evelyn Stevens in Giro

Bronzini wint in Giro, Guarnier pakt roze trui