Bronzini wint in Giro, Guarnier pakt roze trui

Giorgia Bronzini (Wiggle High5) heeft de eerste rit in lijn in de Giro Rosa gewonnen. In de sprint van een selecte kopgroep versloeg de Italiaanse de Amerikaanse kampioene Megan Guarnier en de Litouwse Rasa Leleivyte. Guarnier, die vorig jaar ook al zes dagen de leiderstrui droeg, nam de leiding in de stand over van Leah Kirchmann, vrijdagavond winnares van de proloog.

In een temperatuur van 35 graden was de Italiaanse Marta Tagliaferro (Alè Cipollini) aanvankelijk de enige die zin had in een avontuur tussen startplaats Gaiarini en de aankomst in San Fior, 104 kilometer verder. Meer dan twee minuten voorsprong kreeg ze echter niet en ze werd zelfs nog voor de enige beklimming van de dag gegrepen, zodat ze uiteindelijk niets overhield aan haar ontsnapping. Elisa Longo Borghini ging met de bergpunten aan de haal en zette haar inspanning door met Guarnier, Evelyn Stevens en Katarzyna Niewiadoma. 

Die kopgroep werd in de slotkilometers nog aangedikt met wereldkampioene Elizabeth Armitstead, Bronzini, Leleivyte, Claudia Lichtenberg (Lotto Soudal Ladies), Tatiana Guderzo en Mara Abbott. Zo trokken ze naar de laatste rechte lijn, waar Bronzini zich de snelste toonde. Een eerste achtervolgende groep, met titelverdedigster Anna van der Breggen, gaf 41 seconden prijs. Sofie De Vuyst finishte als eerste Belgische op de 37ste plaats, op 1:03. 
Zondag volgt de rit van Tarcento naar Montenars met aankomst na 111,1 kilometer op een korte slotklim.

Top 10 rit: 1. Giorgia Bronzini (Ita/Wiggle High5) 104 km/2u38:22 (gem. 39,402 km/u); 2. Megan Guarnier (USA); 3. Rasa Leleivyte (Lit); 4. Katarzyna Niewiadoma (Pol); 5. Claudia Lichtenberg (Dui); 6. Tatiana Guderzo (Ita); 7. Evelyn Stevens (USA) 0:05; 8. Elizabeth Armitstead (GBr); 9. Mara Abbott (USA) 0:09; 10. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:24.

Top 10 stand: 1. Megan Guarnier (USA/Boels Dolmans) 2u40:42; 2. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 0:08; 3. Giorgia Bronzini (Ita); 4. Rasa Leleivyte (Lit) 0:13; 5. Evelyn Stevens (USA) 0:14; 6. Elizabeth Armitstead (GBr); 7. Claudia Lichtenberg (Dui) 0:15; 8. Tatiana Guderzo (Ita); 9. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:33; 10. Mara Abbott (USA) 0:37.

Langvad beste in WK, Michiels ver teruggeslagen na val

Jos Smets: "Niet evident om BK op zaterdag te organiseren"

Jos Smets: "Niet evident om BK op zaterdag te organiseren"