Eindwinnares Jolien D'hoore wint ook slotrit BeNe Ladies Tour

Eindwinnares Jolien D'hoore wint ook slotrit BeNe Ladies Tour

Jolien D’hoore heeft haar eindzege in de BeNe Ladies Tour nog wat extra glans gegeven door na de openingsetappe in Philippine en de tijdrit in Sint-Laureins ook de slotrit in Zelzate te winnen. In een massasprint gaf ze met sprekend gemak Marta Tagliaferro en Elise Delzenne het nakijken. Ook vorig jaar beëindigde D’hoore de grensoverschrijdende rittenkoers al met drie ritoverwinningen en de eindzege. Net als toen eindigde Floortje Mackaij als tweede en beste jongere, Delzenne stond als derde op het eindpodium.

In deze slotrit moesten negen ronden worden afgelegd, goed voor 112,2 kilometer wedstrijd, met tussensprints op het einde van de derde en de zesde ronde. D’hoore had zaterdagavond al gezegd dat ze nog heel wat aanvallen verwachtte en die kwamen er ook. Na de eerste tussensprint, gewonnen door Delzenne voor D’hoore en Mackaij, versnelde Nina Kessler. De Nederlandse winnares van de namiddagrit in Sint-Laureins, zevende in de stand op 57 seconden, reed vlot driekwart minuut weg, maar na een reactie van onder meer Isabelle Beckers en Chanella Stougje werd ze toch snel ingerekend.

Ilona Hoeksma - Vera Koedooder .jpg

Ilona Hoeksma was de volgende die zich geroepen voelde om in de aanval te gaan. Met een achterstand van 1:26 in het klassement leek zij niet meteen een directe bedreiging voor D’hoore, maar toen ze het gezelschap kreeg van haar ploeggenote Vera Koedooder liep het verschil toch snel op tot 1:42, wat Hoeksma het virtuele leiderschap opleverde. Hoeksma pakte bij de tweede sprint ook de drie bonificatieseconden mee, voor Koedooder en Tagliaferro.

Even later werd de situatie al een stuk minder precair voor D’hoore. Toen de rensters van Lotto Soudal Ladies ter bescherming van de derde plaats en een mogelijke ritzege van Delzenne het peloton op sleeptouw namen, zakte de voorsprong van het leidende duo zienderogen. Ook Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or kwam nog wat steun geven en bij het ingaan van de slotronde bedroeg het verschil nog amper 26 seconden. Nadat Koedooder haar ploeggenote had achtergelaten, bleek het echter niet evident om het laatste kloofje te dichten. De Nederlandse werd uiteindelijk pas op 500 meter van de streep gegrepen, zodat het alsnog een massasprint werd.

D’hoore: “Nu met vertrouwen naar Rio”

Jolien D’hoore heeft haar laatste wedstrijd voor de Olympische Spelen dus met winst afgesloten. “Dat is uiteraard goed voor het vertrouwen en een nieuwe bevestiging dat het ook met de conditie goed zit”, zei D’hoore, die naast de blauwe trui van het algemeen klassement ook de groene puntentrui in de rugzak mocht stoppen. “Waar ik de resterende tijd nog wat moet bijschaven, is de explosiviteit die je nodig hebt op de piste. Daartoe dient de stage in het Portugese Anadia die we vanaf 25 juli nog inlassen.”

In de sprint van de slotrit won D’hoore met lengten verschil. “Dat heb ik niet gezien, ik heb op geen enkel moment omgekeken tijdens de sprint. Het heeft wel echt lang geduurd voor we Koedooder als laatste inrekenden. Toen zij en vooral Hoeksma tot iets meer dan anderhalve minuut wegreden, was ik niet echt ongerust voor wat de eindzege betreft. Hen echt bijhalen hoefde voor mij niet, maar vooral Lotto Soudal Ladies kwam steun geven in de achtervolging. Ik denk dat ze nog mikten op een ritzege voor Delzenne. Helemaal op het einde waren het dan de rensters van Liv-Plantur die het laatste gaatje dichtten, maar toen zaten we toch al op 500 meter van de finish.”

Filip De Greef - Foto's MVH

Top 10 rit: 1. Jolien D’hoore (Wiggle High5) 112,2 km/2u49:57 (gem. 39,54 km/u); 2. Marta Tagliaferro (Ita); 3. Elise Delzenne (Fra); 4. Floortje Mackaij (Ned); 5. Nina Kessler (Ned); 6. Monique van de Ree (Ned); 7. Evy Kuijpers (Ned); 8. Emilie Moberg (Nor); 9. Kelly Druyts; 10. Marjolein van ’t Geloof (Ned).

Top 10 eindstand: 1. Jolien D’hoore (Wiggle High5) 7u32:09; 2. Floortje Mackaij (Ned) 0:37; 3. Elise Delzenne (Fra) 0:38; 4. Maria Giulia Confalonieri (Ita) 0:52; 5. Riejanne Markus (Ned) 1:01; 6. Marta Tagliaferro (Ita) 1:03; 7. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 1:07; 8. Nina Kessler (Ned) 1:09; 9. Eileen Roe (GBr) 1:10; 10. Natalie van Gogh (Ned) 1:11.

 

Kim de Baat: "Tijd om eens een resultaat neer te zetten"

Kim de Baat: "Tijd om eens een resultaat neer te zetten"

Githa Michiels verovert zesde Belgische titel

Githa Michiels verovert zesde Belgische titel