Tijdritzege brengt Jolien D'hoore dichter bij eindwinst BeNe Ladies Tour

Tijdritzege brengt Jolien D'hoore dichter bij eindwinst BeNe Ladies Tour

Jolien D’hoore heeft in Sint-Laureins een serieuze optie genomen op een tweede opeenvolgende eindwinst in de BeNe Ladies Tour. Ze won er zaterdagavond met overmacht de 9,6 kilometer lange tijdrit. D’hoore bleef met 12:50 als enige onder de dertien minuten en had veertien seconden voorsprong op Floortje Mackaij. Ze begint zondag aan de slotetappe met een voorsprong van 26 seconden op diezelfde Mackaij, ook beste jongere.

Grote ontgoocheling en intense vreugde lagen zaterdag iets minder dan vijf uur uit mekaar voor D’hoore. In de rit in lijn had ze in de sprint genoegen moeten nemen met een twaalfde plaats, ’s avonds haalde ze haar gram.
“Frustratie is het gevoel dat ik had na afloop van de namiddagrit”, erkende D’hoore, die haar ontgoocheling op het podium ondanks het behoud van de leiderstrui niet had kunnen wegsteken. “Het was de bedoeling dat we in die rit de kaart van Chloe Hosking zouden trekken. Toen in de finale drie rensters vijftig seconden pakten, mocht zij zich dus in principe sparen. De rest van de ploeg had blijkbaar echter wat moeite met het tempo, zodat ik het werk in de achtervolging grotendeels zelf moest opknappen. Uiteindelijk kwam Chloe dan zelf een handje toesteken om de vlucht te neutraliseren. Na de hergroepering bleven er demarrages volgen en moesten we telkens reageren, met als gevolg dat ik echt geen sprint meer in de benen had.”

Die frustratie schudde D’hoore in de tijdrit echter met bravoure van zich af. “Ik ben van het startpodium gereden en heb gewoon het gas meteen opengedraaid. Ik wilde echt mijn uitstekende conditie nog eens extra tonen en zo’n relatief korte tijdrit is ook nog eens een goede training voor de achtervolging op de piste, één van de nummers die ik tijdens het omnium op de Spelen in Rio moet afwerken. Dat is en blijft mijn grote doel waarvoor ik al heel lang aan het werken ben. De conditie is er, het vertrouwen ook.”

D’hoore moet dus enkel nog de slotrit in Zelzate overleven om zondagavond een tweede opeenvolgende eindzege te boeken in de BeNe Ladies Tour. “Het zal geen makkelijke namiddag worden”, stelde D’hoore. “Het zal wellicht ik tegen de rest zijn en jammer genoeg is Chloe weggevallen. Ze liep bij een val in de slotkilometers van de namiddagrit een hersenschudding op. Ik verwacht veel aanvallen, maar met mijn huidige vormpeil moet ik wel wat aankunnen. Misschien moet ik ze in de finale voor zijn en zelf voor het offensief kiezen.”

Filip De Greef - Foto's MVH

Top 10 rit: 1. Jolien D’hoore (Wiggle High5) 9,6 km/12:50 (gem. 44,883 km/u); 2. Floortje Mackaij (Ned) 0:14; 3. Elise Delzenne (Fra) 0:18; 4. Maria Giulia Confalonieri (Ita) 0:24; 5. Emma White (USA) 0:28; 6. Riejanne Markus (Ned) 0:33; 7. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 0:39; 8. Trine Schmidt (Den) 0:41; 9. Eileen Roe (GBr) 0:42; 10. Natalie van Gogh (Ned) 0:43.

Top 10 stand: 1. Jolien D’hoore (Wiggle High5) 4u42:24; 2. Floortje Mackaij (Ned) 0:26; 3. Elise Delzenne (Fra) 0:33; 4. Maria Giulia Confalonieri (Ita) 0:40; 5. Riejanne Markus (Ned) 0:49; 6. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) 0:55; 7. Nina Kessler (Ned) 0:57; 8. Marta Tagliaferro (Ita) 0:58; 9. Eileen Roe (GBr); 10. Natalie van Gogh (Ned) 0:59.

 

Tweede EK-goud voor Kopecky, zilver voor Degrendele

Tweede EK-goud voor Kopecky, zilver voor Degrendele

Nina Kessler snelste in BeNe Ladies Tour, D'hoore blijft leidster

Nina Kessler snelste in BeNe Ladies Tour, D'hoore blijft leidster