Jolien D'hoore opnieuw beste in openingsrit BeNe Ladies Tour

Jolien D'hoore opnieuw beste in openingsrit BeNe Ladies Tour

Jolien D’hoore heeft net als bij de eerste twee edities ook nu weer de openingsrit van de BeNe Ladies Tour op haar naam geschreven. De drievoudige Belgische kampioene was in Philippine de snelste in een sprint met een heel ruime kopgroep en is uiteraard ook de eerste leidster.

Drie grote ronden van bijna 35 kilometer moesten worden afgelegd, telkens met vier kasseistroken. Nog voor die een eerste keer werden bereikt, waren al verscheidene rensters in moeilijkheden gemeld. De stenen zelf zorgden vervolgens voor nog meer averij in het peloton. Bij de eerste doortocht aan de finish, waar D’hoore, Marta Tagliaferro en Elise Delzenne de bonificatieseconden grepen, bleven vooraan nog 39 rensters over. Zij hadden op dat moment veertig seconden voorsprong.
Een tweede grote groep bleef het verschil binnen de perken houden en toen na de tweede doortocht, waar Chloe Hosking, Nina Kessler en opnieuw Tagliaferro seconden sprokkelden, de samenwerking vooraan bij momenten helemaal stokte, zakte de kloof zelfs even tot onder de halve minuut. De hergroepering kwam er echter niet meer en toen er vooraan demarrages kwamen, liep het verschil weer op.

Hosking, Riejanne Markus, Willeke Knol, Maria Giulia Confalonieri, Chanella Stougje en Valerie Demey tekenden op ruim twintig kilometer van de finish voor de eerste ontsnappingspoging vooraan, maar meer dan tien seconden kregen ze niet en al snel werden ze weer gegrepen. Vervolgens probeerde Winanda Spoor het alleen, ook dat was van korte duur. Het bleef ook in de slotkilometers aanvalspogingen regenen, maar D’hoore en Hosking hielden het gebeuren onder controle en in de sprint was D’hoore duidelijk sneller dan Emilie Moberg en Kessler.

“Moeilijk om alle aanvallen te beantwoorden”

“Het was allesbehalve makkelijk om de situatie onder controle te houden”, verklaarde D’hoore na afloop. “We waren al heel vroeg met een ruime kopgroep weggereden, maar met Chloe Hosking had ik maar één ploeggenote mee terwijl enkele andere ploegen nagenoeg voltallig vooraan zaten. In de finale bleven de anderen ons bestoken, ik denk dat wij de enige twee waren die het tot een sprint wilden laten komen. Ik en Chloe moesten om beurten de aanvallen beantwoorden. Dat kostte de nodige krachten, maar ik had toch nog voldoende over om de sprint naar mijn hand te zetten. De snelheid is er duidelijk en ik voel ook de conditie naar een piek groeien met het oog op Rio. Ik wil de komende dagen echt voor een tweede eindzege gaan, ik zal zaterdagavond dus voluit gaan in de tijdrit. Als we onderweg dan ook Chloe nog aan een ritzege zouden kunnen helpen, zou het een helemaal geslaagd weekend kunnen worden.”

Filip De Greef - Foto's MVH

Top 10 rit: 1. Jolien D'hoore (Wiggle High5) 103 km/2u35:20 (gem. 39,79 km/u); 2. Emilie Moberg (Nor); 3. Nina Kessler (Ned); 4. Jip van den Bos (Ned); 5. Christine Siggaard (Den); 6. Marta Tagliaferro (Ita); 7. Monique van de Ree (Ned); 8. Kelly Druyts; 9. Chanella Stougje (Ned); 10. Ilona Hoeksma (Ned).

Top 10 stand: 1. Jolien D'hoore (Wiggle High5) 2u35:07; 2. Emilie Moberg (Nor) 0:07; 3. Nina Kessler (Ned); 4. Marta Tagliaferro (Ita) 0:10; 5. Chloe Hosking (Aus); 6. Elise Delzenne (Fra) 0:12; 7. Jip van den Bos (Ned); 8. Christine Siggaard (Den); 9. Monique van de Ree (Ned); 10. Kelly Druyts.

Lotte van Hoek snelste van vijf in Vrasene

Lotte van Hoek snelste van vijf in Vrasene

Nicky Degrendele vierde in EK sprint