Megan Guarnier wint Giro, slotrit voor Thalita de Jong

Megan Guarnier wint Giro, slotrit voor Thalita de Jong

Zoals verwacht kwam de eindzege van Megan Guarnier (Boels Dolmans) tijdens de slotrit van de Giro Rosa niet meer in gevaar. Voor de Amerikaanse, autoritair aan de leiding in de Women’s World Tour, is het de eerste Girozege. Wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong (Rabo-Liv) schreef de slotrit op haar naam.

Rond Verbania hadden de organisatoren een grote lus van dertig kilometer, driemaal te nemen, en een kleinere van bijna vijftien kilometer uitgetekend, goed voor een totale afstand van 104,8 kilometer. Al na zo’n twintig kilometer kregen negen rensters een vrijgeleide: Thalita de Jong, Maria Giulia Confalonieri (Lensworld-Zannata-Etixx), Ingrid Drexel, Ane Santesteban, Sheyla Gutierrez, Lauren Kitchen, Charlotte Bravard, Riejanne Markus en Mayuko Hagiwara. Het berustende peloton keek al snel tegen een achterstand van vijf minuten aan, een reactie van zes rensters kende geen succes.

Op de beklimming van Bèe, met top op dertien kilometer van de finish, versnelde De Jong in de kopgroep. Ze begon met een kleine voorsprong aan de afdaling, het peloton der favorieten volgde er nog altijd op 2:20. De Jong reed in de slotkilometers nog meer dan een minuut weg van haar vroegere gezellen en pakte de dagzege, Markus werd tweede en Confalonieri net als zaterdag derde.

In de eindstand gaat Guarnier haar land- en ploeggenote Evelyn Stevens en Anna van der Breggen, de winnares van 2015, vooraf. Claudia Lichtenberg (Lotto Soudal Ladies) ging nog voorbij Mara Abbott naar de vierde plaats. Sofie De Vuyst werd eerste Belgische, op plaats 48.

Foto Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Thalita de Jong (Ned/Rabo-Liv) 104,8 km/2u44:24 (38,248 km/u); 2. Riejanne Markus (Ned) 1:05; 3. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 4. Ingrid Drexel (Mex); 5. Ane Santesteban (Spa); 6. Mayuko Hagiwara (Jpn); 7. Sheyla Gutierrez (Spa) 1:54; 8. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 1:57; 9. Megan Guarnier (USA); 10. Anna van der Breggen (Ned).

Top 10 eindstand: 1. Megan Guarnier (USA/Boels Dolmans) 22u42:40; 2. Evelyn Stevens (USA) 0:34; 3. Anna van der Breggen (Ned) 1:53; 4. Claudia Lichtenberg (Dui) 2:33; 5. Mara Abbott (USA) 2:38; 6. Tatiana Guderzo (Ita) 3:05; 7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 6:48; 8. Leah Kirchmann (Can) 15:17; 9. Alena Amialiusik (WRu) 16:18; 10. Kseniya Tuhai (WRu) 16:20.

 

Twee op twee voor Floortje Mackaij

Twee op twee voor Floortje Mackaij

Floortje Mackaij snelste van negen in Moerzeke

Floortje Mackaij snelste van negen in Moerzeke