Kaat Hannes sprint sneller dan favorieten en verovert Belgische titel

Kaat Hannes sprint sneller dan favorieten en verovert Belgische titel

Kaat Hannes stond niet meteen op de meeste favorietenlijstjes voor het BK, maar zij mag wel een jaar lang in de Belgische driekleur rondrijden. De 24-jarige Herentalse van Lensworld-Zannata-Etixx was in de lastige sprint bergop aan de Lacs de l’Eau d’Heure sneller dan topfavorieten Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies) en drievoudig kampioene Jolien D’hoore (Wiggle High5). Die zaten lang in een klein groepje dat pas in de slotfase werd bijgehaald door wat restte van het peloton.

“Dit is mijn eerste zege in twee jaar, dan kan je moeilijk zeggen dat je het had verwacht”, begon Kaat Hannes haar verhaal. “Anderzijds had ik de voorbije weken vooral in functie van deze wedstrijd gewerkt. Donderdag in de titelstrijd tegen de klok, niet meteen mijn specialiteit, voelde ik wel dat het met de conditie goed zat. Ik was in Mol tevreden over mijn prestatie op zich, zonder naar het resultaat te kijken. Ondanks dat goede gevoel besefte ik wel dat alles moest meezitten om hier kans te maken op de titel.”
“Op twee ronden van het einde leek die kans weg. Voordien was ik eigenlijk telkens mee toen vooral D’hoore en Kopecky versnelden, maar op dat moment moest ik echt even passen. Zo kwam ik eigenlijk in een verloren positie terecht, maar door het harde werk van Kaat Van der Meulen en Annelies Dom kwam het in de slotfase alsnog allemaal samen. Maar om dan ook nog eens D’hoore en Kopecky te verslaan in een sprint, dat hield ik niet echt voor mogelijk. Vekemans zette de sprint in, ik ging mee en had veel meer snelheid. Ik nam de leiding en er kwam niemand meer over. Schitterend gewoon.”

Vroege vlucht met vijf

De koers meteen hard maken om zo te proberen D’hoore, zonder ploeggenoten aan de start, af te matten. Het was het scenario dat vooraf meermaals werd vooropgesteld om haar van een vierde titel te houden. In de tweede van zeven ronden werd het ook zo geschreven. Isabelle Beckers en Maaike Polspoel trokken in de aanval en kregen even later het gezelschap van Demmy Druyts, Sanne Bamelis en Githa Michiels, die straks op de Spelen in Rio België zal vertegenwoordigen op de mountainbike. Een reactie van Sjoukje Dufoer en Eva Maria Palm kende geen succes, de vijf liepen 2:30 uit.

In de tweede wedstrijdhelft kwam er reactie van in eerste instantie D’hoore, Kopecky, Sofie De Vuyst, Anisha Vekemans en Valerie Demey. Zij kregen het gezelschap van Lieselot Decroix, Ann-Sophie Duyck, Annelies Dom, Hannes, Nathalie Verschelden, Celine Van Severen en Jolien Verschueren. Een ronde later, op ruim dertig kilometer van de finish, leek de wedstrijd dan stilaan in een definitieve plooi te vallen toen D’hoore, Kopecky, Vekemans, Demey en Van Severen nogmaals versnelden en zienderogen naderden op de koplopers. Het verschil met het peloton liep op tot een minuut, maar toch volgde in de slotronde nog een hergroepering, dit nadat Michiels nog even was ontsnapt uit de kopgroep. Zo gingen wat tegen de verwachting in zeventien rensters samen de laatste kilometers in. Enkele late aanvalspogingen, onder meer van Nathalie Verschelden, kenden geen succes. Vekemans trok de sprint aan voor Kopecky, maar het was Hannes die op volle snelheid van achteren uit naar de titel snelde.

Kopecky en D’hoore heel ontgoocheld

Geen blije gezichten bij de nummers twee en drie. Zowel Lotte Kopecky als Jolien D’hoore had op meer gerekend.
“Ik pak hier voor de derde keer op rij zilver en daarmee ook de titel bij de beloften, maar die trui interesseert mij met alle respect niet echt meer”, zei Kopecky, nog altijd maar twintig. “Ik had al een heel sterk jaar achter de rug en voelde me echt klaar om de echte titel bij de elite te veroveren. De ontgoocheling is dan ook groter dan de twee voorgaande jaren. Ik was heel goed en samen met Jolien heb ik meermaals het initiatief genomen om het pak op een lint te trekken. Op zeker moment waren we dan met vijf weg in de achtervolging op de kopgroep. Als we daar goed ronddraaien, komen we sneller bij de leiders en heeft het peloton volgens mij geen kans meer om terug te keren. Nu namen enkele rensters nauwelijks initiatief en dat heeft ervoor gezorgd dat we nog met een vrij ruime kopgroep naar de meet reden.”

“De kans zat er zeker in om een vierde titel te veroveren”, stelde D’hoore van haar kant. “Als de verstandhouding beter is in ons achtervolgende groepje was het peloton wellicht niet meer teruggekeerd. Ook in de sprint zelf had ik vervolgens nog mijn kans. Ik beantwoordde de versnelling van Vekemans, maar die viel al op 250 meter van de meet stil. Op deze lastige aankomststrook is het dan nog heel ver, het tempo ging er zo goed als helemaal uit. Hannes kwam met volle snelheid voorbij, ik probeerde nog opnieuw aan te zetten, maar mijn benen liepen vol.”

Filip De Greef - Foto's MVH

Top 10: 1. Kaat Hannes (Lensworld-Zannata-Etixx) 107,8 km/3u17:52; 2. Lotte Kopecky; 3. Jolien D’hoore; 4. Celine Van Severen 0:02; 5. Annelies Dom 0:03; 6. Jessy Druyts; 7. Valerie Demey 0:06; 8. Nathalie Verschelden; 9. Sanne Cant 0:09; 10. Ann-Sophie Duyck.

 

Eva van den Born gaat solo in Nieuwpoort

Eva van den Born gaat solo in Nieuwpoort

Liesbet De Vocht: "In BK de koers al vroeg hard maken"

Liesbet De Vocht: "In BK de koers al vroeg hard maken"