Liesbet De Vocht: "In BK de koers al vroeg hard maken"

Liesbet De Vocht: "In BK de koers al vroeg hard maken"

Lotto kleurt, met diverse co-sponsors, ondertussen sinds 2006 het damespeloton. Het team zal zondag dus voor de elfde keer aantreden in het BK op de weg. Op twee na alle kampioenen van de voorbije tien jaar reden in het shirt van Lotto. Of beter, reden ooit in dat shirt. Jolien D’hoore is vooralsnog de enige die de driekleur ook één keer veroverde in een truitje van Lotto, in 2014 in Wielsbeke. Zij kon toen in de finale rekenen op de steun van Liesbet De Vocht, zelf tweevoudig kampioene en nu deel uitmakend van de teamleiding. Kan zij de Lotto Soudal Ladies zondag mee naar een nieuwe titel leiden?

“Het zou mooi zijn, vooral ook voor jarenlange ploegleider Dany Schoonbaert, dat het nog eens lukt”, zegt De Vocht. “Ik heb inderdaad ervaring met het winnen van het BK, maar ik zat toen wel tweemaal in een situatie dat ik alleen was van mijn ploeg. Ik kon dus telkens volledig mijn eigen koers rijden, zonder naar iemand te hoeven kijken. De situatie waarin nu Jolien D’hoore zit. Zij blijft voor mij de grote favoriete zondag, zeker als de wedstrijd lang gesloten blijft. Het is aan de ploegen met meer rensters om de koers al vroeg hard te maken en te proberen om haar af te matten. Ik hoop dat er naast ons nog andere teams zullen zijn die het op die manier willen aanpakken. Dan moet het mogelijk zijn om met een select groepje of zelfs solo naar de finish te rijden.”

Wie zijn de belangrijkste troefkaarten bij jullie?

Liesbet De Vocht: “Sofie De Vuyst en Anisha Vekemans zijn goed bezig en reden het voorbije weekend nog de zware Giro del Trentino in Italië. Daar stond weliswaar niet het internationaal sterkste deelnemersveld aan de start, maar ze toonden er wel dat ze op zwaardere parcours iets kunnen doen. En dat wordt het zondag ook, met stevige hellingen en maar heel korte afdalingen. Recuperatie is er nauwelijks mogelijk.”
“Naast Sofie en Anisha hebben we ook nog Lotte Kopecky. Zij heeft me de voorbije weken serieus verrast. Ze kon al langer haar mannetje staan in een sprint, maar ze wordt ook steeds sterker in het lastiger werk. Vooral in de Holland Hills Classic, volgens mij zwaarder dan wat de dames zondag te wachten staat, was ze heel sterk. Enkele absolute wereldtoppers waren weliswaar weg, maar in de eerste achtervolgende groep ging ze vlot mee en dat hoewel ze uit een korte rustperiode kwam. Haar selectie voor de Spelen in Rio is volkomen terecht en als twintigjarige is ze echt iemand die de komende jaren mooie dingen kan verwezenlijken.”

Zijn er buiten D’hoore nog andere tegenstanders die je ver ziet komen?

“Annelies Dom is na haar in Gent-Wevelgem opgelopen elleboogbreuk sterk teruggekeerd, Valerie Demey is iemand die een natuurlijke progressie aan het maken is. Dat zijn meisjes waarvan ik toch wel iets verwacht zondag.”

Je noemde drie namen binnen jullie ploeg, maar missen anderzijds wel Jessie Daams, normaal gezien een grote kanshebster op zo’n parcours.

“Absoluut. Jessie was heel sterk aan het seizoen begonnen, de samenwerking met een nieuwe trainer deed haar duidelijk goed. Ze streed tot haar diskwalificatie voor top tien in de heel lastige Strade Bianche, viel maar net buiten de top tien in de Ronde van Vlaanderen en was echt een serieuze stap voorwaarts aan het zetten. Ze wilde echt klaar zijn voor deze titelstrijd en aansluitend de Giro en Rio. We zullen haar heel hard missen in deze wedstrijden.”

Hoe verloopt haar herstel, anderhalve maand nadat een trombose in haar been werd ontdekt?

“Het blijft voorlopig afwachten. Ze moet zeker nog een tijdje bloedverdunners nemen en de dokters hebben nu al gezegd dat koersen tot en met eind augustus uitgesloten is. In se betekent dat eigenlijk dat we haar dit seizoen meer dan waarschijnlijk niet meer in competitie zullen zien, want zelfs als ze dan mag herbeginnen, rest er niet veel meer. Een wedstrijd als de Boels Rental Ladies Tour is te gevaarlijk, het WK in Qatar is ook geen parcours voor haar. Ik denk dat we ons wat Jessie betreft moeten focussen op 2017.”
“Mentaal heeft ze het begrijpelijk heel moeilijk op dit moment. Ik ben recent nog bij haar op bezoek geweest en het is momenteel niet evident om haar wat op te peppen. We laten haar echter niet vallen. Als ze groen licht krijgt en in 2017 opnieuw kan koersen, zal het bij ons zijn. Jessie is nog altijd maar 26 jaar en heeft ondanks een grotendeels verloren seizoen potentieel nog enkele mooie jaren voor de boeg.”

Filip De Greef - Foto's MVH (De Vocht - Daams)/Paul Hinninck (Kopecky)

 

Kaat Hannes sprint sneller dan favorieten en verovert Belgische titel

Kaat Hannes sprint sneller dan favorieten en verovert Belgische titel

Ann-Sophie Duyck verovert derde Belgische tijdrittitel op rij

Ann-Sophie Duyck verovert derde Belgische tijdrittitel op rij