Niewiadoma beste in Giro del Trentino Alto Adige

De Italiaanse tweedaagse Giro del Trentino Alto Adige in Zuid-Tirol is gedomineerd door Rabo Liv. Katarzyna Niewiadoma won de eerste rit en het eindklassement, het team was ook winnaar van de ploegentijdrit en Thalita de Jong pakte de slotrit mee. Lotto Soudal Ladies mag tevreden zijn met de tweede plaats in de ploegentijdrit en de tweede plaats van Claudia Lichtenberg in de eindstand.

Niewiadoma, de Europese kampioene bij de beloften, legde de basis voor de eindzege in de eerste rit op zaterdag die eindigde met een zeventien kilometer lange slotklim. De Poolse was nog voor die klim in de aanval gegaan met Lichtenberg, Olga Zabelinskaya, Ksenyia Tuhai, Irene Bitto, Soraya Paladin en Edwige Pitel. Op vijf kilometer van de finish zette Niewiadoma haar beslissende aanval in om uiteindelijk met een voorsprong van 32 seconden de finish te bereiken. Paladin werd tweede, Pitel derde.

Die voorsprong kon Niewiadoma zondagochtend tijdens de lastige ploegentijdrit nog wat verder uitbouwen. Met haar ploeggenotes Thalita de Jong, Yara Kastelijn, Moniek Tenniglo en Janne Korevaar was ze vier seconden sneller dan de Lotto Soudal Ladies met naast Lichtenberg ook nog Lieselot Decroix, Susanna Zorzi, Sofie De Vuyst, Willeke Knol en Anisha Vekemans. Lichtenberg kwam dankzij die sterke teamprestatie op plaats twee terecht in het klassement, op 36 seconden van Niewiadoma.

De bijna 70 kilometer lange slotrit met driemaal de klim naar Lasino bracht niet veel verandering meer bovenaan het klassement, behalve dan het letterlijk wegvallen van Zabelinskaya die vijfde stond. Voor de rest kregen de aanvalspogingen niet veel ruimte van het peloton. Thalita de Jong, de wereldkampioene in het veldrijden, maakte het feestje van Rabo Liv compleet door haar landgenote Riejanne Markus en de Oostenrijkse Christina Perchtold naar de dichtste ereplaatsen te verwijzen. Sofie De Vuyst kwam als vierde net naast het podium terecht.

Top 10 eindstand: 1. Katarzyna Niewiadoma (Pol/Rabo Liv) 5u11:05; 2. Claudia Lichtenberg (Dui) 0:36; 3. Soraya Paladin (Ita) 0:56; 4. Edwige Pitel (Fra) 1:00; 5. Irene Bitto (Ita) 2:17; 6. Thalita de Jong (Ned) 4:39; 7. Susanna Zorzi (Ita) 4:43; 8. Asja Paladin (Ita) 5:03; 9. Anna Potokina (Rus) 5:04; 10. Riejanne Markus (Ned) 5:26.

 

Ellen Van Loy snelste van elf in Prosperpolder

Ellen Van Loy snelste van elf in Prosperpolder

Armitstead wint Aviva Women's Tour, slotrit voor Lepistö

Armitstead wint Aviva Women's Tour, slotrit voor Lepistö