Armitstead wint Aviva Women's Tour, slotrit voor Lepistö

Armitstead wint Aviva Women's Tour, slotrit voor Lepistö

Elizabeth Armitstead heeft met eindwinst in de Aviva Women’s Tour al haar vierde zege in de gloednieuwe Women’s World Tour geboekt. Eerder won de Britse wereldkampioene de Strade Bianche, de Trofeo Alfredo Binda en de Ronde van Vlaanderen. Voor haar team Boels Dolmans staat de teller dit jaar nu op acht overwinningen in tien wedstrijden op het allerhoogste niveau. De Finse kampioene Lotta Lepistö (Cervélo Bigla) won de slotrit met aankomst in Kettering.

Die finish lag 113,2 kilometer na de startplaats Northampton. Al na 8,5 kilometer was er een eerste bonificatiesprint, waar Armitstead haar voorsprong ten opzichte van de concurrentie mits winst nog met drie seconden uitbreidde. Na 25 kilometer kwam de ontsnapping van de dag tot stand met Elena Cecchini, Marta Bastianelli, Molly Weaver, Eugenia Bujak, Loren Rowney, Lauren Kitchen, Lotta Lepistö en Janneke Ensing. Rowney ging al snel overboord, de andere zeven bouwden gestaag aan een voorsprong die maximaal bijna vijf minuten bedroeg. Meer dan voldoende om van de Britse Weaver, achttiende in de stand op 1:41, de virtuele leidster te maken.

Tijd voor Boels Dolmans, zonder de zaterdag gevallen Christine Majerus, om de zaak in handen te nemen in het peloton. De voorsprong daalde snel en met twintig kilometer te gaan zakte het verschil onder de minuut. De kloof helemaal dichten was niet nodig voor de oranje troepen, want dan had het met de aan de finish te verdienen bonificaties en eventuele kleine tijdsverschillen nog gevaarlijk kunnen worden voor Armitstead. Andere ploegen, die wilden mikken op dagwinst, slaagden er niet in om de kopgroep bij te halen, zodat de zeven mochten sprinten voor de zege. Lepistö was sneller dan Bastianelli en Cecchini. Vijftien seconden later was Leah Kirchmann de snelste van het peloton, voor Jolien D’hoore en Marianne Vos.

Foto MVH

Top 10 rit: 1. Lotta Lepistö (Fin/Cervélo Bigla) 113,2 km/2u57:31 (gem. 38,261 km/u); 2. Marta Bastianelli (Ita); 3. Elena Cecchini (Ita); 4. Lauren Kitchen (Aus); 5. Eugenia Bujak (Pol); 6. Molly Weaver (GBr); 7. Janneke Ensink (Ned) 0:11; 8. Leah Kirchmann (Can) 0:15; 9. Jolien D’hoore; 10. Marianne Vos (Ned).

Top 10 eindstand: 1. Elizabeth Armitstead (GBr/Boels Dolmans) 16u00:39; 2. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:11; 3. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:13; 4. Marianne Vos (Ned) 0:18; 5. Amanda Spratt (Aus) 0:20; 6. Leah Kirchmann (Can) 0:40; 7. Amy Pieters (Ned) 0:43; 8. Emma Johansson (Zwe) 0:49; 9. Gracie Elvin (Aus) 0:50; 10. Floortje Mackaij (Ned) 0:53.

 

Niewiadoma beste in Giro del Trentino Alto Adige

Monique van de Ree boekt zege in Erembodegem-Terjoden

Monique van de Ree boekt zege in Erembodegem-Terjoden