Armitstead grijpt de macht in Aviva Women's Tour

Wereldkampioene Elizabeth Armitstead heeft in eigen land de macht gegrepen in de Aviva Women’s Tour. De Britse won niet alleen de derde rit, ze nam meteen ook de leiderstrui over van Marianne Vos.

Iets voor half koers in deze 109,6 kilometer lange koninginnenrit van Ashbourne naar Chesterfield reden elf rensters weg uit het peloton. Jolien D’hoore was mee en had het gezelschap van Hannah Barnes, Chantal Blaak, Rozanne Slik, Katie Hall, Amanda Spratt, Clara Koppenburg, Lucinda Brand, Roxane Knetemann, Janneke Ensing en Rossella Ratto. Ze liepen bijna twee minuten uit, waarna er een reactie kwam van Armitstead met Elisa Longo Borghini en Ashleigh Moolman. Op het lastige parcours slaagden zij erin om de kloof te overbruggen. Leidster Marianne Vos werd zo serieus in het defensief gedrongen, Brand liet zich uitzakken om haar kopvrouw te steunen in de achtervolging.
Armitstead, Longo Borghini en Moolman versnelden nogmaals, van de oorspronkelijke kopgroep kon enkel Spratt aanpikken. De rest werd nog bijgehaald door het peloton, maar de vier bleven buiten schot. Armitstead zette de sprint makkelijk naar haar hand, voor Moolman, Longo Borghini en Spratt. Dat is ook de volgorde in de nieuwe stand, Vos zakt naar plaats vijf.  

Top 10 rit: 1. Elizabeth Armitstead (GBr/Boels Dolmans) 109,6 km/2u54:27 (gem. 38,521 km/u); 2. Ashleigh Moolman (ZAf); 3. Elisa Longo Borghini (Ita); 4. Amanda Spratt (Aus) 0:03; 5. Marianne Vos (Ned) 0:36; 6. Amalie Dideriksen (Den); 7. Leah Kirchmann (Can); 8. Giorgia Bronzini (Ita); 9. Lisa Brennauer (Dui); 10. Amy Pieters (Ned).

Top 10 stand: 1. Elizabeth Armitstead (GBr/Boels Dolmans) 9u55:59; 2. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:05; 3. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:07; 4. Amanda Spratt (Aus) 0:14; 5. Marianne Vos (Ned) 0:27; 6. Christine Majerus (Lux) 0:32; 7. Amy Pieters (Ned) 0:37; 8. Leah Kirchmann (Can) 0:41; 9. Lisa Brennauer (Dui); 10. Giorgia Bronzini (Ita) 0:43.

 

Dorottya Kanti vloert zes metgezellen in Oedelem

Dorottya Kanti vloert zes metgezellen in Oedelem

Ritzege Amy Pieters, Marianne Vos leidster in Aviva Women's Tour