Ritzege Amy Pieters, Marianne Vos leidster in Aviva Women's Tour

Amy Pieters heeft de tweede rit in de Aviva Women’s Tour (World Tour) gewonnen. In een prangende spurt versloeg de 25-jarige Nederlandse van Wiggle High5 Lisa Brennauer en Marianne Vos. Deze laatste nam dankzij de bonificatieseconden de leiderstrui over van Christine Majerus.

Tussen Atherstone en Stratford-upon-Avon stond met 140,6 km de langste rit van deze vijfdaagse rittenkoers op het menu. In de beginfase van de door hevige regen geteisterde etappe liet vooral de Zweedse Emilia Fahlin zich opmerken met twee aanvallen, maar meer dan een halve minuut voorsprong leverde haar dat niet op. In de heuvelzone viel het peloton uiteen in stukken, waarna Amalie Dideriksen en Malgorzata Jasinska de krachten bundelden om een voorsprong van 50 seconden bijeen te fietsen. Toen zij op zeventien kilometer van de finish werden gegrepen, bleef vooraan nog een groep van 27 rensters over. In de slotkilometers waren er nog verscheidene aanvalspogingen, onder meer van Nikki Harris, maar uiteindelijk kwam het toch tot een sprint. Pieters bleef daarin heel nipt Brennauer voor. Jolien D’hoore finishte in het grote peloton, op 4:57 van haar winnende ploeggenote.

Top 10 rit: 1. Amy Pieters (Ned/Wiggle High5) 140,6 km/3u36:55 (gem. 38,891 km/u); 2. Lisa Brennauer (Dui); 3. Marianne Vos (Ned); 4. Gracie Elvin (Aus); 5. Christine Majerus (Lux); 6. Emma Johansson (Zwe); 7. Giorgia Bronzini (Ita); 8. Floortje Mackaij (Ned); 9. Leah Kirchmann (Can); 10. Anna van der Breggen (Ned).

Top 10 stand: 1. Marianne Vos (Ned/Rabo Liv) 7u01:26; 2. Christine Majerus (Lux) 0:03; 3. Amy Pieters (Ned) 0:07; 4. Lisa Brennauer (Dui) 0:11; 5. Giorgia Bronzini (Ita) 0:13; 6. Leah Kirchmann (Can); 7. Gracie Elvin (Aus) 0:14; 8. Elizabeth Armitstead (GBr) 0:16; 9. Floortje Mackaij (Ned) 0:17; 10. Emma Johansson (Zwe).

 

Armitstead grijpt de macht in Aviva Women's Tour

Majerus wint openingsrit Aviva Women's Tour