Jolien D'hoore derde keer op rij winnares Flanders Diamond Tour

Jolien D'hoore derde keer op rij winnares Flanders Diamond Tour

Ook na de derde editie staat enkel de naam van Jolien D’hoore op de erelijst van de Spar Flanders Diamond Tour in Nijlen. Voor de derde keer op rij was de Belgische kampioene de snelste in een groepssprint. Ze ging in deze voorlaatste wedstrijd van de Lotto Cycling Cup Christine Majerus en Monique van de Ree vooraf.

Andermaal een pelotonspurt dus in Nijlen, al leek het er enkele keren in te zitten dat het deze keer anders zou uitdraaien. Nog vroeg in de wedstrijd vormde zich een op papier gevaarlijke kopgroep met Giorgia Bronzini, Ellen van Dijk, Katarzyna Pawlowska, Moniek Tenniglo, Roxane Knetemann, Natalie van Gogh, Monique van de Ree en Leah Kirchmann. Zij hadden na één uur wedstrijd 42 kilometer op de teller, maar toch was er geen ideale verstandhouding. Bronzini, een ploeggenote van D’hoore bij Wiggle High5, werkte namelijk niet mee en de vlucht was dan ook van vrij korte duur.

Nadat Esra Tromp even met een maximale voorsprong van een halve minuut voorop had gereden, volgde op zo’n vijftig kilometer van de finish een nieuwe interessante aanval met D’hoore, opnieuw Pawlowska en Tromp, Thalita de Jong, Sara Mustonen, Lotte Kopecky, Winanda Spoor, Demmy Druyts, Sarah Inghelbrecht en Karen Elzing. Zij reden bijna een minuut weg, maar opnieuw was er geen vlotte samenwerking. Pawlowska (Boels Dolmans) en De Jong (Rabo Liv) hielden zich afzijdig, hun ploeggenotes deden in het peloton het werk om voor de samensmelting te zorgen.

Zo werd dus toch weer afgestevend op een massasprint, ondanks late uitvalspogingen van eerst het duo Sara Mustonen-Vera Koedooder en vervolgens Femke Verstichelen. D’hoore was met lengten verschil de snelste en won haar eerste UCI-wedstrijd van het seizoen. Kelly Druyts, leidster in de Lotto Cycling Cup, finishte als negende en staat nu heel dicht bij eindwinst.

“Hoewel we maar met vier aan de start stonden, hebben we tactisch zowat de perfecte wedstrijd gereden”, stelde D’hoore. “Er waren heel wat aanvallen, maar we hadden zo goed als altijd iemand mee. In de slotkilometers kon ik dan rekenen op Amy Pieters en Chloe Hosking. Amy pakte uit met een serieuze versnelling, Chloe ging mee in het spoor met mij in het wiel. Ik moest er alleen nog uitkomen op 250 meter van de finish. Mooi dat ik hier opnieuw kan winnen. Door de vele pistetrainingen in het vooruitzicht van de Spelen in Rio ben ik momenteel niet zo fris als anders, maar de kracht en de snelheid zijn er duidelijk wel.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Jolien D'hoore (Wiggle High5) 131,1 km/3u07:48 (gem. 41,88 km/u); 2. Christine Majerus (Lux); 3. Monique van de Ree (Ned); 4. Floortje Mackaij (Ned); 5. Sara Mustonen (Zwe); 6. Lotte Kopecky; 7. Chanella Stougje (Ned); 8. Ellen van Dijk (Ned); 9. Kelly Druyts; 10. Daniela Gass (Dui).

 

Steffy Van den Haute: "Bij tweede sleutelbeenbreuk toch even moedeloos"

Steffy Van den Haute: "Bij tweede sleutelbeenbreuk toch even moedeloos"

Kaat Van der Meulen snelste in Belsele

Kaat Van der Meulen snelste in Belsele