Van Vleuten wint Parel van de Veluwe, Belgische teams tonen zich

Van Vleuten wint Parel van de Veluwe, Belgische teams tonen zich

In Nederland heeft Annemiek van Vleuten (Orica-AIS), afgelopen zondag in het gezelschap van Emma Johansson na een lange vlucht pas in de slotkilometers van Gooik-Geraardsbergen-Gooik bijgehaald, de Parel van de Veluwe gewonnen. Ze liet in de slotkilometers haar landgenote Janneke Ensing achter.

De Parel van de Veluwe, met start en aankomst in Harderwijk, staat niet op de UCI-kalender, maar is met een lengte van 131,8 kilometer wel een aantrekkelijke wedstrijd. Er stonden met onder meer Van Vleuten, Jolien D’hoore, Amy Pieters en Lucy Garner dan ook enkele grote namen aan de start.

Ook de Belgische teams Lares-Waowdeals en Lensworld-Zannata-Etixx hadden een delegatie naar Nederland gestuurd en zij lieten zich opmerken. Met de Zweedse Sara Penton en Kim de Baat hadden ze elk een renster in de ontsnapping die na goed dertig kilometer tot stand kwam. De twee namen maximaal 55 seconden voorsprong en kregen na zestig kilometer het gezelschap van twee Nederlandse rensters: Nina Kessler, ook al Lensworld, en Minke van Dongen. De voorsprong bleef opnieuw een tijdje rond de minuut hangen, maar na 95 kilometer leek de vlucht voorbij. 

Kessler en Van Dongen lieten zich inlopen, Penton (foto) en De Baat bleven met een handvol seconden bonus vechten en met succes. Garner, Demi de Jong en Ensing sloten aan en opnieuw ging het naar een voorsprong van iets boven de minuut. Eén iemand slaagde er vervolgens nog in om de kloof te overbruggen. Van Vleuten sloot aan op tien kilometer van de finish, demarreerde even later met Ensing en liet op drie kilometer van de aankomst ook die achter. Demi de Jong sprintte naar de derde plaats voor Garner en Penton, die werd beloond met de prijs van de strijdlust. De Baat zag nog Vera Koedooder passeren en werd zevende, D’hoore was de snelste van het peloton en finishte als achtste. 

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Orica-AIS); 2. Janneke Ensing (Ned); 3. Demi de Jong (Ned); 4. Lucy Garner (GBr); 5. Sara Penton (Zwe); 6. Vera Koedooder (Ned); 7. Kim de Baat; 8. Jolien D’hoore; 9. Nina Kessler (Ned); 10. Monique van de Ree (Ned).

Marianne Vos snelste in Herselt

Marianne Vos snelste in Herselt

WK draait uit op ontgoocheling voor Elke Vanhoof

WK draait uit op ontgoocheling voor Elke Vanhoof