Lotte Kopecky sprint naar winst in Trofee Maarten Wynants

Lotte Kopecky sprint naar winst in Trofee Maarten Wynants

In Houthalen-Helchteren heeft de Belgische kampioene bij de beloften Lotte Kopecky de Trofee Maarten Wynants (1.2) op haar naam geschreven. In de sprint met een uitgedund peloton was de 20-jarige renster van Lotto Soudal Ladies, donderdag in Wanzele al tweede achter Thalita de Jong, sneller dan de Australische Lauren Kitchen en Kelly Druyts (Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’or), die de leiding in de Lotto Cycling Cup overneemt van de afwezige Emma Johansson.

Er werd van bij de start vrij snel gereden op het iets minder dan tien kilometer lange parcours dat twaalf keer moest worden afgelegd. De vele aanvalspogingen hadden dan ook nauwelijks kans op enig succes. De Belgische UCI-teams hielden de situatie vrijwel constant onder controle. Eén keer leek er toch een belangrijke ontsnapping in de maak toen Kopecky, Kitchen, Valerie Demey, Maaike Polspoel en Bryony van Velzen een voorsprong van 25 seconden konden versieren. Ook deze poging strandde echter al snel.

In de slotronde probeerden de Deense Rikke Lønne, donderdag al sterk bezig in Wanzele, en de Australische Jessica Allen het. Ze kregen het gezelschap van Chantal Hoffmann en Kelly Van den Steen en met zijn vieren konden ze vijftien seconden wegrijden van wat restte van het peloton. Onvoldoende, want in de slotkilometers liep alles weer samen. Na een ultieme poging van Ann-Sophie Duyck op anderhalve kilometer van de finish probeerden de diverse ploegen hun treintje voor de sprint op de rails te zetten. Bij Lotto Soudal Ladies lukte dat het best, want Kopecky maakte het af. Kitchen moest net als zaterdag in de 7-Dorpenomloop in het Nederlandse Aalburg genoegen nemen met de tweede plaats.

“Op dit parcours is het ploegenspel van groot belang”, zei winnares Kopecky. “Vooraf hadden we dan ook duidelijke afspraken gemaakt, onder meer dat bij een eventuele massaspurt in principe mijn kaart zou worden getrokken. Ik ben blij dat ik het heb kunnen waarmaken. Mijn conditie is duidelijk in stijgende lijn. De komende weken en maanden zou dat nog meer mooie resultaten moeten kunnen opleveren.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Lotte Kopecky (Lotto Soudal Ladies) 111 km/2u44:06; 2. Lauren Kitchen (Aus); 3. Kelly Druyts; 4. Monique van de Ree (Ned); 5. Demi de Jong (Ned); 6. Daiva Tuslaite (Lit); 7. Wiebke Rodieck (Dui); 8. Anouk Rijff (Ned); 9. Daniela Gass (Dui); 10. Inga Rodieck (Dui).

 

Jolanda Neff beste in EK, Githa Michiels na kettingproblemen pas zestiende

Marianne Vos zevende keer primus in 7-Dorpenomloop

Marianne Vos zevende keer primus in 7-Dorpenomloop