Thalita de Jong verslaat Lotte Kopecky in Wanzele

Thalita de Jong verslaat Lotte Kopecky in Wanzele

Wanzeel Koerse staat bekend als de eerste kermiskoers van het seizoen bij de elite. Voor de allereerste editie bij de vrouwen kwamen 114 rensters aan de start. Grootste naam daarbij de Nederlandse wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong.

Die toonde zich een eerste keer door op het einde van de tweede ronde een kleine voorsprong te nemen, maar het peloton zette dat snel recht. Ook een aanvalspoging van Lotte Rotman en Kaat Van der Meulen was van korte duur.
De beslissing werd ingeluid in de vijfde van twaalf ronden. Toen trok de Deense Rikke Lønne in de aanval. Even later kreeg ze gezelschap van De Jong en Lotte Kopecky, hun voorsprong bedroeg al snel een minuut. De Finse Laura Vainionpää probeerde nog een reactie op te zetten en kreeg steun van Kelly Van den Steen, Daniela Gass en Paola Munoz, maar naderen deden ze niet. Integendeel, de drie leidsters liepen steeds verder uit en konden de slotronde aanvatten met 3:30 voorsprong op een omvangrijk peloton. Lønne werd nog gelost, waarna De Jong en Kopecky mochten sprinten voor de zege. De Nederlandse haalde het vrij makkelijk.

“Er werd in de aanvangsfase veel aangevallen”, zei de 22-jarige Nederlandse van Rabo Liv na haar eerste zege van het seizoen. “Uiteindelijk viel de beslissing ook vrij vroeg, toen we met zijn drieën voorop raakten en snel een mooie voorsprong konden vergaren. De laatste bocht lag dicht bij de finish, zodat ik er alles aan deed om die als eerste te kunnen nemen. De juiste keuze, want Lotte had geen kans meer om erover te komen. Mooi om een zege te boeken net voor ik een korte rustperiode inlas. Daarna begin ik aan de voorbereiding op het Nederlands kampioenschap en de Giro.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Thalita de Jong (Ned/Rabo Liv) 90 km/2u18:10 (gem. 38,03 km/u); 2. Lotte Kopecky; 3. Rikke Lønne (Den) 0:10; 4. Julia Sanchez (Arg) 4:00; 5. Kaat Van der Meulen; 6. Kim De Baat; 7. Frida Knutsson (Zwe); 8. Sarah Inghelbrecht; 9. Liisi Rist (Est); 10. Daniela Gass (Dui).

 

BeNe Ladies Tour krijgt 28 ploegen aan de start

BeNe Ladies Tour krijgt 28 ploegen aan de start

Ludwig Willems: "Jessie Daams heeft me aangenaam verrast dit voorjaar"

Ludwig Willems: "Jessie Daams heeft me aangenaam verrast dit voorjaar"