WK draait uit op ontgoocheling voor Elke Vanhoof

WK draait uit op ontgoocheling voor Elke Vanhoof

Op het WK BMX in het Colombiaanse Medellin heeft Elke Vanhoof haar ambitie om de finale te bereiken niet kunnen waarmaken. Ze ging er al uit in de kwartfinales en bleef ontgoocheld achter. In de finale versloeg thuisrijdster en regerend olympisch kampioene Mariana Pajon de Australische WB-leidster Caroline Buchanan en de Amerikaanse Alise Post.

Het begon allemaal goed voor Vanhoof. Zaterdag was ze niet helemaal tevreden over haar time trial, maar desondanks werd ze toch al zesde. De snelheid was er dus en dat bewees ze ook tijdens de kwalificatieruns op zondag, de zogenaamde motos, door in haar reeks de drie runs makkelijk te winnen.
In haar kwartfinale moest Vanhoof het weliswaar al opnemen tegen Pajon, maar alle andere meisjes in haar reeks moest ze in principe zeker aankunnen. Haar start was echter minder goed, ze raakte ook even ingesloten en als vijfde moest ze in de achtervolging om minstens één plaats goed te maken. Dat lukte op het technische parcours niet en met de vijfde plaats achter Pajon, de Nederlandse Judy Baauw, de Amerikaanse Felicia Stancil en de Australische Kirsten Dellar moest Vanhoof meteen inpakken. 

In Rio krijgt Elke Vanhoof kans om revanche te nemen, want ondanks dit tegenvallende WK mag ze in augustus met vijftien anderen strijden om olympische eer. Haar kwalificatie stond op basis van de individuele UCI-ranking eigenlijk al voor 99 procent vast. Enkel als Vanhoof in Medellin niet zou starten, bijvoorbeeld als gevolg van een blessure of ziekte, en dus geen UCI-punten zou pakken, konden enkele rijdsters haar mathematisch nog bedreigen in de ranking. Zelfs dan moesten potentiële belagers als Sarah Walker (Nieuw-Zeeland) en Amanda Carr (Thailand) al bijna de wereldtitel pakken, maar zij gingen er allebei zelfs al in de motos uit.

Van Vleuten wint Parel van de Veluwe, Belgische teams tonen zich

Van Vleuten wint Parel van de Veluwe, Belgische teams tonen zich

Gracie Elvin opnieuw de beste in Gooik-Geraardsbergen-Gooik

Gracie Elvin opnieuw de beste in Gooik-Geraardsbergen-Gooik