Nathalie Bex soleert indrukwekkend naar Belgische titel junioren

Nathalie Bex soleert indrukwekkend naar Belgische titel junioren

Nathalie Bex heeft in Hooglede-Gits op indrukwekkende manier de nationale titel bij de dames junioren gegrepen. Op de plaats waar ze twee jaar geleden ook al eens het BK bij de nieuwelingen won, reed de Truiense al in de eerste van zeven ronden weg uit het peloton om uiteindelijk na een solo van zo’n 65 kilometer te winnen met 5:34 voorsprong. Marjon Claus en Jinse Peeters waren goed voor zilver en brons.

Met 31 waren ze, de dames die Lenny Druyts konden opvolgen op de palmares. Al bij de eerste beklimming van de Gitsberg werden de kaarten echter grondig geschud. Topfavoriete Bex, vorig jaar in Libramont als eerstejaars tweede achter Druyts en dit jaar al winnares van onder meer Gent-Wevelgem en een rit in de Energiewacht Tour, reageerde op een aanval van Ditte Lenseclaes en nam gezwind over. Bij de eerste doortocht had ze al zeventien seconden voorsprong op de eerste achtervolgers.

Dat verschil liep in ronde drie op tot tegen de minuut, waarna een reactie van in eerste instantie Marthe Truyen, Chayenne Vranken en opnieuw Lenseclaes ervoor zorgde dat het peloton toch even naderde tot op 25 seconden. Echt verontrust werd Bex echter niet en met twee ronden te gaan en een voorsprong van anderhalve minuut was het pleit wat de titel betreft beslecht.

“Het was niet meteen mijn bedoeling om zo snel alleen door te gaan”, stelde Bex, die op 1 mei in Borlo ook al de nationale titel tijdrijden greep. “Lenseclaes reed heel snel de Gitsberg op, ik kon enkel volgen. Boven hadden we een kloofje en ik wilde samen met haar de rest onder druk zetten. Enkele perfect aangesneden bochten verder zat ik plots alleen. Ik wilde niet te zot doen en reed gewoon een stevig tempo en dat bleek voldoende om mijn voorsprong uit te bouwen. Toen er drie naderden tot op 25 seconden dacht ik er even aan om hen op te wachten, maar uiteindelijk ben ik gewoon mijn eigen ding blijven doen en reed ik opnieuw verder weg.”
Bex zegt veel te danken te hebben aan haar huidige trainer Dirk Onghena. “Mijn vorige seizoen was heel wisselvallig, vooral als gevolg van trainersperikelen. Sinds iets minder dan een jaar werk ik samen met Dirk en het klikt heel goed met hem. Tot nu toe blijkt het ook een succesformule, getuige mijn overwinningen op internationaal niveau. Hopelijk kan ik die lijn ook in de toekomst doortrekken en mee het Belgische dameswielrennen naar een hoger niveau tillen.”

Lenseclaes strandt op zucht van zilver

In de slotronden liep de voorsprong van Bex nog op tot boven de vijf minuten, mede als gevolg van het feit dat bij de achtervolgers stilaan meer werd gespeculeerd met het oog op de andere medailles. In de slotkilometers ging eerste aanvalster Lenseclaes op zoek naar de dichtste ereplaats, maar net voor de meet werd ze nog voorbijgereden door Claus en Peeters.

“Nathalie was heel dominant vandaag en is een meer dan verdiende winnares, als eerstejaars ben ik heel tevreden met het zilver”, zei Marjon Claus, vorig jaar op hetzelfde parcours kampioene bij de nieuwelingen. “Ik ben in de achtervolging enkele keren meegegaan bij de vele aanvalspogingen, maar uiteindelijk ging het toch richting een sprint. Lenseclaes probeerde die nog te ontlopen, ik dacht dat ze zou standhouden en dat ik enkel voor het brons zou kunnen gaan, maar in de hellende slotmeters viel zij nog volledig stil.”
“Ook ik dacht niet dat we Ditte nog zouden kunnen bijhalen”, stelde Jinse Peeters. “Ik ging vol aan voor brons, maar Marjon kwam uit het wiel. Haar afhouden lukte niet, gelukkig kon ik net voor de meet mijn voorwiel nog voorbij dat van Ditte gooien.”

Filip De Greef – Foto’s MVH

Top 10: 1. Nathalie Bex (Sint-Truiden/Forza Fortuna) 70 km/1u57:27 (gem. 35,760 km/u); 2. Marjon Claus 5:34; 3. Jinse Peeters; 4. Ditte Lenseclaes; 5. Justine Louchaert; 6. Chloe Goossenaerts; 7. Jara Noël; 8. Marthe Truyen; 9. Febe Schokkaert; 10. Glacia Dhont.

 

Gracie Elvin opnieuw de beste in Gooik-Geraardsbergen-Gooik

Gracie Elvin opnieuw de beste in Gooik-Geraardsbergen-Gooik

Fiona Dutriaux wint criterium in Schellebelle

Fiona Dutriaux wint criterium in Schellebelle