Gracie Elvin opnieuw de beste in Gooik-Geraardsbergen-Gooik

Gracie Elvin opnieuw de beste in Gooik-Geraardsbergen-Gooik

Heel wat toppers aan de start in een druilerig Gooik voor de 1.1-wedstrijd Gooik-Geraardsbergen-Gooik. Met een parcours dat over de gevreesde Muur van Geraardsbergen trok, ging men er op zoek naar een opvolgster voor Gracie Elvin, de Australische winnares van de vorige editie.

Nog in de eerste koershelft kwam een belangrijke ontsnapping tot stand met elf rensters. Later werd deze kopgroep herleid tot een vijftal. Het regenweer had er intussen ook voor gezorgd dat op de beruchte Muur van Geraardsbergen heel wat rensters voet aan grond dienden te zetten. Nationaal kampioene Jolien D’hoore kwam na een val op diezelfde Muur niet meer in het stuk voor. Uiteindelijk schudden Emma Johansson en Annemiek van Vleuten zich voorin op de Congoberg los en zij leken lange tijd te zullen uitmaken wie van hen de zege zou pakken.

Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde bedroeg hun voorsprong echter nog slechts vijftien seconden op een peloton van om en bij de 35 rensters. Alles liep dan toch nog samen in de slotkilometers. Het team van Orica-AIS had duidelijk de zinnen op deze wedstrijd gezet, want na de finaal mislukte vlucht met Van Vleuten waagde Australisch kampioene Amanda Spratt op twee kilometer van de finish nog een uitval. Maar ook deze poging werd in de kiem gesmoord.

Met een uitgebreide groep van een twintigtal rensters werd om de overwinning gesprint en het was Gracie Elvin die zichzelf opvolgde op de erelijst. Meteen toch nog succes voor Orica. Lotto Soudal Ladies pakte met Lotte Kopecky en Elise Delzenne de tweede en derde plaats. De twee hebben een ijzersterke maand mei achter de rug.

"We hadden de situatie als team de hele dag perfect onder controle", zei winnares Elvin. "Het vele werk tijdens onze recentste trainingsstage werpt duidelijk vruchten af. We hadden vandaag in de finale meerdere troeven uit te spelen. Annemiek had haar kans in de vlucht, Amanda zette met haar late uitval de concurrentie onder druk. Tot slot vond Annemiek nog de kracht om de sprint aan te trekken voor mij."

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Gracie Elvin (Aus/Orica-AIS) 136 km/3u33:15 (gem. 38,26 km/u); 2. Lotte Kopecky; 3. Elise Delzenne (Fra); 4. Sarah Roy (Aus); 5. Chantal Blaak (Ned); 6. Rasa Leleivyte (Lit); 7. Amy Pieters (Ned); 8. Floortje Mackaij (Ned); 9. Cecilie Uttrup Ludwig (Den); 10. Daiva Tuslaite (Lit).

 

WK draait uit op ontgoocheling voor Elke Vanhoof

WK draait uit op ontgoocheling voor Elke Vanhoof

Nathalie Bex soleert indrukwekkend naar Belgische titel junioren

Nathalie Bex soleert indrukwekkend naar Belgische titel junioren