Fiona Dutriaux wint criterium in Schellebelle

Fiona Dutriaux wint criterium in Schellebelle

Het avondcriterium in Schellebelle is gewonnen door Fiona Dutriaux. De 27-jarige Française van Autoglas Wetteren ging met de Nederlandse Kelly Markus en de Spaanse Dorleta Eskamendi een duo van Lares-Waowdeals vooraf.

De Nederlandse Lindy van Anrooij moest na een aanrijding tijdens de opwarming afhaken, zodat 45 rensters aan de 33 rondjes van 1,8 kilometer begonnen. De vele premiespurten zorgden voor het nodige animo, Femke Verstichelen kon er enkele meepikken toen ze nog vroeg in de wedstrijd een viertal ronden uit de greep van het peloton kon blijven. Ook na de hergroepering bleef het onrustig, al waren de Israëlische Paz Bash en de Noorse Julie Solvang de enige die even vijftien seconden voorsprong konden nemen.

Met nog acht ronden of ongeveer vijftien kilometer te gaan versnelden Eskamendi, Carolien Haers en de Amerikaanse Shannon Mallory. Toen zij al snel een voorsprong van dertig seconden verzamelden, leek de beslissing gevallen. Er kwam echter nog een stevige reactie van Dutriaux en Markus en in de op twee na laatste ronde sloot dat duo aan bij de leiders. Het kwam tot een prangende spurt tussen deze laatste twee, waarbij de Française net iets sneller bleek.

“In een sprint kan je met Kelly Markus in de buurt nooit helemaal zeker zijn van winst, maar ik had toch wel het gevoel een goede kans te maken”, zei Dutriaux. “Vooral ook omdat ik in de slotronden kon rekenen op mijn sterke ploeggenote Carolien Haers, die zich helemaal opofferde om mij in de beste omstandigheden naar de laatste rechte lijn te brengen. Je mag dan ook gerust van een overwinning van het team spreken.”

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Fiona Dutriaux (Fra/Autoglas Wetteren) 59,4 km/1u33:35 (gem. 37,88 km/u); 2. Kelly Markus (Ned); 3. Dorleta Eskamendi (Spa); 4. Carolien Haers; 5. Shannon Mallory (USA); 6. Laura Van Geyt 0:35; 7. Dorottya Kanti (Hon); 8. Sylvia Debboudt; 9. Anja Nobus; 10. Sara Penton (Zwe).

 

Nathalie Bex soleert indrukwekkend naar Belgische titel junioren

Nathalie Bex soleert indrukwekkend naar Belgische titel junioren

Rachel Neylan beloond na late uitval in GP Plumelec-Morbihan