Armitstead opnieuw de beste in Boels Rental Hills Classic

Armitstead opnieuw de beste in Boels Rental Hills Classic

Wereldkampioene Elizabeth Armitstead (Boels Dolmans) heeft net als vorig jaar de Boels Rental Hills Classic op haar naam geschreven. In Berg en Terblijt rekende ze af met haar vluchtgezellen Annemiek van Vleuten en Ashleigh Moolman.

Ten tijde van de Amstel Gold Race raakte bekend dat de organisatoren eraan denken om in de toekomst ook een versie voor vrouwen te organiseren, maar met de Boels Rental Hills Classic hebben ze in Nederlands Limburg ondertussen toch al een dertien jaar oude wedstrijd die de vergelijking kan doorstaan: 131,4 kilometer met daarin vijftien hellingen waaronder tweemaal de Cauberg. Met naast Armitstead onder meer Emma Johansson, Van Vleuten, Moolman, driemaal Marianne Vos en Grace Verbeke als enige Belgische staan dan ook niet toevallig vooral grote namen op de palmares.

Ook deze keer kende de wedstrijd een geanimeerd verloop. Toen iets voorbij half koers een kopgroep van 23 ontstond, waren zowat alle grote namen mee, net als Sofie De Vuyst (Lotto Soudal Ladies) en Valerie Demey (Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or) van Belgische zijde. Er kon nog een groep van zo'n twintig rensters met daarbij Lotte Kopecky, Kelly Van den Steen en Nathalie Verschelden opnieuw aansluiten, voor de rest was de koers eigenlijk toen al voorbij.

Nadat eerst Thalita de Jong en vervolgens het duo Floortje Mackaij-Moniek Tenniglo even voorop hadden gereden, kwam bij de eerste beklimming van de Cauberg de beslissende vlucht tot stand met een sterk vijftal: Armitstead, Vos, Ellen van Dijk, Van Vleuten en Moolman. Bij de tweede beklimming van de Cauberg, op zes kilometer van de finish, gingen Vos en Van Dijk overboord, zodat drie ex-winnaressen streden voor de overwinning. Het was Armitstead die haar naam een tweede keer op de erelijst kon plaatsen. Ze versloeg Van Vleuten en Moolman, Vos werd vierde en Van Dijk vijfde. De Italiaanse Alice Maria Arzuffi van het Belgische team Lensworld-Zannata-Etixx werd knap zevende. Kopecky (Lotto Soudal Ladies) werd eerste Belgische op de twaalfde plaats.

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Elisabeth Armitstead (GBr/Boels Dolmans) 131,4 km/3u26:38 (gem. 38,155 km/u); 2. Annemiek van Vleuten (Ned); 3. Ashleigh Moolman (ZAf); 4. Marianne Vos (Ned) 0:20; 5. Ellen van Dijk (Ned); 6. Tatiana Guderzo (Ita) 2:01; 7. Alice Maria Arzuffi (Ita) 2:10; 8. Katrin Garfoot (Aus) 2:23; 9. Emma Johansson (Zwe); 10. Cecilie Uttrup Ludwig (Den).

Christine Majerus wint La Classique Morbihan

Jolien D'hoore pakt winst in criterium Eeklo

Jolien D'hoore pakt winst in criterium Eeklo