Nathalie Bex: "Ik ben niet traag, maar win liever na een solo"

Nathalie Bex: "Ik ben niet traag, maar win liever na een solo"

Komend weekend strijden de dames junioren om de Belgische titel op de weg in het West-Vlaamse Hooglede. Zit er in België enig talent aan te komen? Zien we op termijn onze meisjes meespelen op de eerste rijen in internationale wedstrijden? Wij hadden in aanloop naar dat BK een uitgebreide babbel met Nathalie Bex. De Truiense jongedame liet zich dit jaar op internationaal niveau reeds enkele keren opmerken.

Winst in Gent-Wevelgem, Omloop van Strijen en een rit in de Energiewacht Tour. Dit jaar heb je al een en ander bewezen op internationaal niveau?

Nathalie Bex: “Ja, ik had na het pisteseizoen, waar ik ook mijn zinnen op zet, wat rust ingebouwd en had niet echt de bedoeling om vroeg top te zijn op de weg. Ook had ik wel wat gezondheidsproblemen en heb ik de jongste jaren met diverse trainers gewerkt. Het liep echter uitstekend, met inderdaad enkele mooie overwinningen. De etappezege in de Energiewacht Tour deed het meeste deugd, omdat we daar streden tegen wereldtoppers.”

Toch in Nederland, de kweekvijver van het vrouwenwielrennen. Hoe anders is het daar koersen?

“In Nederland is het een heel stuk moeilijker koersen. Niet dat ze per se harder rijden, er wordt gewoon anders gekoerst. De concurrentie is er ook een pak ruimer dan bij ons.”

Vorige week was je nog aan de winst in de regionale wedstrijd in De Pinte. Een opsteker richting BK van komende zondag?

“Toch wel. Het is ook zo dat de concurrenten op dat BK dezelfde zijn als in een regionale wedstrijd. Dus we koersen tegen dezelfde opponenten, alleen is de totale af te leggen afstand wat meer. Maar ik hoop na mijn eerdere titel in het tijdrijden nu ook de driekleur op de weg te pakken. En hoewel ik niet echt traag ben in de sprint pak ik liever uit met een solo, zoals in De Pinte. Weet je, in de sprint wint niet altijd de beste in koers. Als je solo wegrijdt, dan toon je echt wel de beste van die dag te zijn.”

Later op het seizoen volgt er nog een WK. Op een vlakke omloop en de ervaring heb je al.

“Vorig jaar was ik de enige eerstejaars in het viertal op het WK. Nu valt de titelstrijd vrij laat op het seizoen en mede daardoor is het moeilijk om er een bepaald doel op te kleven. Top tien is wel een droom, maar je komt er voor een stuk tegenover meisjes te staan waartegen je gedurende het hele seizoen nog niet hebt gestreden. Daarom is het zo moeilijk om een bepaalde ambitie uit te spreken.”

Zijn er dan nog andere doelen dit jaar?

“Het EK in september in Nice geniet meer mijn aandacht dan het WK. Daar wil ik echt wel strijden voor een topplaats, zowel in de tijdrit als in de rit op de weg. Mogelijk ga ik in juli ook naar het EK piste in Italië. Alles hangt een beetje af van mijn studies en de examens. Als het lukt om me daarnaast goed voor te bereiden, neem ik die titelstrijd er graag bij.”

Volgend seizoen volgt de stap naar de elite. Al een zicht op wat het wordt?

“Momenteel heb ik reeds drie concrete aanbiedingen van UCI-teams voor volgend seizoen. Twee Belgische ploegen en één buitenlands team. Voorlopig vind ik het beter om nog geen namen te noemen. Misschien komen er de komende weken of maanden nog aanbiedingen bij van andere teams. Ik laat het momenteel nog wat op mij afkomen en zal later een beslissing nemen over mijn toekomst.”

Joerie Devreese - Foto Paul Hinninck

Jolien D'hoore pakt winst in criterium Eeklo

Jolien D'hoore pakt winst in criterium Eeklo

Guarnier wint Ronde van Californië, slotrit voor Wild