Megan Guarnier beste in openingsrit Tour of California

Megan Guarnier beste in openingsrit Tour of California

Megan Guarnier is de eerste leidster in de Tour of California (Women’s World Tour). De Amerikaanse van Boels Dolmans won de eerste rit met aankomst in het skistation van South Lake Tahoe.

Het verhaal van de rit, 117 kilometer helemaal rond Lake Tahoe, werd voor het grootste deel geschreven door Sarah Storey. De 38-jarige Britse van het team Podium Ambition is een fenomeen in haar land. Storey werd geboren met een niet volgroeide linkerhand en nam tussen Barcelona 1992 en Londen 2012 deel aan zes edities van de Paralympics. In totaal won ze daarin 22 medailles, waaronder 11 gouden, eerst in het zwemmen om in 2005 over te stappen naar wielrennen. Ze pakte ook diverse wereldtitels en kreeg voor dit alles de eretitel Dame of the British Empire.
Storey ontsnapte na zo’n twintig kilometer, op veertig kilometer van de finish bereikte ze haar maximale voorsprong van iets meer dan vijf minuten. Even leek het nog alsof ze zou kunnen standhouden, maar in de laatste twintig kilometer ging het plots heel snel. Vooral de rensters van Boels Dolmans zorgden ervoor dat Storey op vijf kilometer van de finish werd gegrepen.

Het werk van de oranje brigade werd beloond, want op de steile slotkilometer naar het skistation van South Lake Tahoe toonde de Amerikaanse kampioene Megan Guarnier zich duidelijk de sterkste. Emma Johansson werd tweede op vier seconden. Kristin Armstrong pakte op tien seconden de derde plaats, net voor Evelyn Stevens en Marianne Vos.

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Megan Guarnier (USA/Boels Dolmans) 117 km/3u05:09; 2. Emma Johansson (Zwe) 0:04; 3. Kristin Armstrong (USA) 0:10; 4. Evelyn Stevens (USA); 5. Marianne Vos (Ned); 6. Rossella Ratto (Ita) 0:16; 7. Coryn Rivera (USA); 8. Shara Gillow (Aus) 0:18; 9. Tayler Wiles (USA); 10. Katie Hall (USA).

Ritzege voor Marianne Vos in Californië

Ritzege voor Marianne Vos in Californië

Australische Malseed zuchtje sneller dan Sarah Inghelbrecht in Le Bizet

Australische Malseed zuchtje sneller dan Sarah Inghelbrecht in Le Bizet