Jolien D'hoore: "Met mijn pistebenen wil ik scoren in Rio en... Qatar"

Jolien D'hoore: "Met mijn pistebenen wil ik scoren in Rio en... Qatar"

Het was enkele weken stilletjes rond de figuur van Jolien D’hoore. Zes weken na de Ronde van Vlaanderen hernam de Belgische kampioene van Wiggle High5 de competitie op pinkstermaandag in De Pinte. Met succes, want ze liet er haar eerste zege van het seizoen optekenen.

Wat stond er tussen de Ronde van Vlaanderen en je overwinning in De Pinte zoal op het programma?

Jolien D’hoore: “Na de Ronde heb ik twee weken rust genomen. Dat was ook echt nodig, want de voorbije maanden waren met het WK op de piste en enkele klassiekers best druk. Deze rustperiode kwam geen dag te vroeg. Nadien volgde een intensieve trainingsperiode. Ik verblijf nu drie weken in de Bakala Academy. Ik zit er in een hoogtekamer en de trainingen zijn keihard, enorm vermoeiend ook. Daarom ook had ik niet verwacht dat ik in De Pinte zou kunnen winnen. Het heeft me anderzijds wel gerustgesteld. Ik heb echt wel het gevoel dat het allemaal goed zit.”

Hoe kijk je terug op de periode rond het WK op de piste en de klassiekers op de weg? Een uitschieter bleef daarin achterwege.

“Ik moet hier niet rond de pot draaien. De periode tussen het WK op de piste en de weinige wedstrijden op de weg was gewoon te kort. Nu, na mijn tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen vorig jaar dacht ik echt wel dat ik dit jaar voor de zege zou kunnen meestrijden. Maar de benen waren na het WK op de piste niet diegene die ik wou voor het klassieke werk. Ik heb er alvast mijn lessen uit getrokken. Ik was niet voorbereid om er een klassieke wegcampagne bij te nemen.”

Hoe ziet je verdere voorbereiding op de Spelen er nu uit?

“We zullen verder stap voor stap opbouwen. Ik start de komende weken nog in enkele wegwedstrijden. Dat zal het geval zijn in Gooik-Geraardsbergen-Gooik, de Zuidkempense Ladies Classic, de Aviva Women’s Tour en het Belgisch kampioenschap. Nadien trek ik met Jasper De Buyst op pistestage naar Portugal vanwaar het in één rechte lijn naar Rio zal gaan.”

In de vier voorbije seizoenen werd je driemaal Belgisch kampioene op de weg. Is de tricolore trui ook dit jaar een doel op zich?

“Als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik mijn kansen nu heel anders inschat. Het parcours in Les Lacs de l’Eau d’Heure is niet van de poes. Met mijn pistevoorbereiding zal ik wellicht tekortschieten tegen rensters als Jessie Daams, Sofie De Vuysten enkele anderen. Ik zal er natuurlijk alles aan doen om opnieuw te winnen, maar het zal niet evident zijn om mijn kampioenstrui te behouden.”

Na de Spelen is er nog het wereldkampioenschap op de weg in Qatar. Daar heb je wel kansen.

“Nu denk ik alleen maar aan Rio, maar na de Spelen, wat ook het resultaat mag zijn, wil ik snel een knop omdraaien. Dan moet de focus op het WK op de weg staan. En daar moet ik met mijn pistebenen wel kunnen oogsten. Veel kans dat het uitdraait op een spurt en dan wil ik op de voorste rij meestrijden voor de regenboogtrui.”

Wanneer zal je aan het einde van het seizoen tevreden zijn?

“Als ik zowel op de Spelen in Rio als op het WK in Qatar een goede wedstrijd heb gereden. Maar uiteraard zal het pas echt geslaagd zijn als ik een medaille kan behalen.”

Geert Stevens - Foto MVH

Australische Malseed zuchtje sneller dan Sarah Inghelbrecht in Le Bizet

Australische Malseed zuchtje sneller dan Sarah Inghelbrecht in Le Bizet

Davy Wijnant: "Tevreden over eerste maanden van seizoen"

Davy Wijnant: "Tevreden over eerste maanden van seizoen"