Eindwinst Festival Elsy Jacobs voor Niewiadoma na solozege in slotrit

Katarzyna Niewiadoma heeft in Luxemburg het Festival Elsy Jacobs (2.1) op haar naam geschreven. De 21-jarige Poolse van Rabo Liv won de slotrit na een knappe solo en dat was meteen voldoende voor eindwinst.

De Belgische ploegen toonden zich in de slotrit met start en aankomst in Garnich. Vrijwel meteen na de start vertrokken Oksana Kozonchuk (Lensworld-Zannata-Etixx), Chantal Hoffmann (Lotto Soudal Ladies) en Sara Penton (Lares-Waowdeals) in het gezelschap van Anna Ramirez op avontuur. Ze namen maximaal iets meer dan vier minuten voorsprong, uiteindelijk bleef Kozonchuk op de hellingen het langst overeind. Zij kreeg vervolgens het gezelschap van een selecte groep met haar ploeggenote Flavia Oliveira, Katrin Garfoot, als vijfde de best geplaatste in het klassement, Anna van der Breggen, Elisa Longo Borghini, Ashleigh Moolman, Niewiadoma, Christine Majerus, Claudia Lichtenberg, ook rijdend voor Lotto Soudal Ladies, Anna Plichta en Rachel Neylan.

Op iets meer dan dertig kilometer van de finish versnelde Niewiadoma. De Europese kampioene U23 reed tot bijna een minuut weg van haar vroegere gezellen en toen van die bonus bij het ingaan van de slotronde nauwelijks iets was verdwenen, werd duidelijk dat de Poolse zonder ongelukken zowel rit- als eindwinst zou pakken. Het peloton met leidster Lotta Lepistö was tegen dan al helemaal uitgeteld. Niewiadoma hield in de slotkilometers makkelijk stand, in de sprint voor plaats twee was Garfoot sneller dan Majerus, Longo Borghini en Van der Breggen.

Top 10 rit: 1. Katarzyna Niewiadoma (Pol/Rabo Liv) 111,1 km/2u58:33 (gem. 37,334 km/u); 2. Katrin Garfoot (Aus) 0:46; 3. Christine Majerus (Lux); 4. Elisa Longo Borghini (Ita); 5. Anna van der Breggen (Ned); 6. Claudia Lichtenberg (Dui); 7. Ashleigh Moolman (ZAf); 8. Flavia Oliveira (Bra); 9. Anna Plichta (Pol); 10. Rachel Neylan (Aus).

Top 10 eindstand: 1. Katarzyna Niewiadoma (Pol/Rabo Liv) 5u34:29; 2. Katrin Garfoot (Aus) 0:39; 3. Anna van der Breggen (Ned) 0:48; 4. Ashleigh Moolman (ZAf) 0:49; 5. Elisa Longo Borghini (Ita) 0:51; 6. Claudia Lichtenberg (Dui) 0:59; 7. Christine Majerus (Lux) 1:09; 8. Lotta Lepistö (Fin) 2:45; 9. Annemiek van Vleuten (Ned) 2:46; 10. Marianne Vos (Ned) 2:50.

 

Nationale tijdrittitels voor Kopecky, Bex en Bossuyt

Nationale tijdrittitels voor Kopecky, Bex en Bossuyt

Chileense Paola Munoz wint in Oost-Vlaams kampioenschap

Chileense Paola Munoz wint in Oost-Vlaams kampioenschap