Ellen van Dijk grijpt de macht in Energiewacht Tour

Ellen van Dijk (Boels Dolmans) heeft de leiderstrui in de Energiewacht Tour overgenomen van haar ploeggenote Chantal Blaak. In de tijdrit over 13,6 kilometer in Leek bleef de wereldkampioene tijdrijden van 2013 met 17:44 als enige onder de achttien minuten. Meer dan voldoende om de twaalf seconden achterstand in het klassement weg te werken.

Eerder op de dag had Kirsten Wild (Hitec Products) al de korte ochtendetappe in en rond Zuidhorn gewonnen door in een massasprint toenmalig leidster Blaak te verslaan. Blaak kende niet haar makkelijkste voormiddag. Na een massale valpartij – de wedstrijd werd zelfs even geneutraliseerd – moest ze wisselen van fiets, even later verzeilde ze in een tweede peloton dat heel lang moest knokken om een kloof van vijftien seconden dicht te krijgen.

Ook na de hergroepering bleef het onrustig met tal van aanvalspogingen. Zo probeerde Monique van de Ree (Lares-Waowdeals) het samen met de Nederlandse kampioene Lucinda Brand, zonder succes. Brand, vorig jaar winnares in Zuidhorn, versnelde nogmaals en nam even tien seconden voorsprong, maar standhouden bleek onmogelijk. In de sprint toonde Wild zich iets sneller dan Blaak om na de openingsetappe in de Ronde van Qatar haar tweede zege van het seizoen te boeken. Kaat van der Meulen (Lensworld-Zannata-Etixx) finishte als eerste Belgische op de elfde plaats.

De Energiewacht Tour eindigt zondag in Borkum, waar de rensters acht rondjes van vijftien kilometer voor de wielen krijgen. Van Dijk begint eraan met een voorsprong van 37 seconden op Annemiek van Vleuten.

Top 10 rit: 1. Kirsten Wild (Ned/Hitec Products) 75,4 km/1u54:31 (gem. 39,505 km/u); 2. Chantal Blaak (Ned); 3. Barbara Guarischi (Ita); 4. Gracie Elvin (Aus); 5. Floortje Mackaij (Ned); 6. Ellen van Dijk (Ned); 7. Julia Soek (Ned); 8. Kelly Markus (Ned); 9. Christina Siggaard (Den); 10. Evy Kuijpers (Ned).

Top 10 tijdrit: 1. Ellen van Dijk (Ned/Boels Dolmans) 13,6 km/17:44 (gem. 46,649 km/u); 2. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:22; 3. Lisa Brennauer (Dui) 0:48; 4. Tayler Wiles (USA) 0:57; 5. Katrin Garfoot (Aus) 0:59; 6. Roxane Knetemann (Ned) 1:01; 7. Allie Dragoo (USA) 1:02; 8. Amy Pieters (Ned) 1:04; 9. Linda Villumsen (NZl); 10. Elena Cecchini (Ita) 1:05.

Top 10 stand: 1. Ellen van Dijk (Ned/Boels Dolmans) 8u44:20; 2. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:37; 3. Lisa Brennauer (Dui) 0:52; 4. Chantal Blaak (Ned) 0:57; 5. Elena Cecchini (Ita) 1:21; 6. Amy Pieters (Ned) 1:34; 7. Lucinda Brand (Ned) 1:38; 8. Gracie Elvin (Aus); 9. Roxane Knetemann (Ned) 1:42; 10. Floortje Mackaij (Ned) 2:06.

 

Ellen van Dijk wint Energiewacht Tour

Ellen van Dijk wint Energiewacht Tour

Amerikaanse Allie Dragoo wint derde rit Energiewacht Tour