Amerikaanse Allie Dragoo wint derde rit Energiewacht Tour

De Amerikaanse Allie Dragoo heeft in Stadskanaal de derde rit in de Energiewacht Tour op haar naam geschreven. In de slotkilometers ontsnapte ze uit een kopgroep van zes. Chantal Blaak blijft leidster. 

Sara Penton, de Zweedse van Lares-Waowdeals, toonde zich heel bedrijvig tussen Musselkanaal en aankomstplaats Stadskanaal. Eerst overbrugde ze een kloofje naar de eerder ontsnapte Nathalie van Gogh, na de hergroepering mengde ze zich ook in de volgende vlucht. Samen met Moniek Tenniglo, Julie Leth, Allie Dragoo, Gretchen Stumhofer en de later aangesloten Vera Koedooder nam ze op zeker moment bijna drie minuten voorsprong op het grote peloton.

Toen die bonus vervolgens snel zakte naar 1:30 met veertig kilometer te gaan, begon het er benard uit te zien voor de kopgroep, maar vervolgens groeide de voorsprong toch weer naar 2:10 op vijftien kilometer van de finish. Tenniglo, met een achterstand van 4:34 op Blaak de best geklasseerde in de kopgroep, vormde dan ook geen gevaar voor de leidersplaats. 

In de slotkilometers probeerde Koedooder haar gezellen te verschalken, maar ze kon niet standhouden. Dragoo had meer succes met haar poging en ging met kleine voorsprong Leth vooraf. Stumhofer sprintte naar de derde plaats, voor Koedooder, Tenniglo en Penton, die werd beloond met de blauwe trui van de strijdlust.

Top 10 rit: 1. Allie Dragoo (USA/Nat. ploeg) 131,8 km/3u20:53 (gem. 39,366 km/u); 2. Julie Leth (Den) 0:02; 3. Gretchen Stumhofer (USA) 0:17; 4. Vera Koedooder (Ned); 5. Moniek Tenniglo (Ned); 6. Sara Penton (Zwe) 0:20; 7. Amy Pieters (Ned) 2:00; 8. Lisa Brennauer (Dui); 9. Monique van de Ree (Ned); 10. Floortje Mackaij (Ned).

Top 10 stand: 1. Chantal Blaak (Ned/Boels Dolmans) 6u31:59; 2. Ellen van Dijk (Ned) 0:06; 3. Lisa Brennauer (Dui) 0:11; 4. Elena Cecchini (Ita) 0:18; 5. Lucinda Brand (Ned) 0:20; 6. Gracie Elvin (Aus) 0:21; 7. Annemiek van Vleuten (Ned); 8. Amy Pieters (Ned) 0:32; 9. Floortje Mackaij (Ned) 0:37; 10. Roxane Knetemann (Ned) 0:43.
 

Ellen van Dijk grijpt de macht in Energiewacht Tour

Ritzege Chantal Blaak in Energiewacht Tour