Ritzege Chantal Blaak in Energiewacht Tour

Chantal Blaak (Boels Dolmans) heeft de tweede rit in de Energiewacht Tour gewonnen. In de sprint met een selecte kopgroep versloeg de winnares van de Ronde van Drenthe en Gent-Wevelgem Lisa Brennauer en Ellen van Dijk. Woensdagavond had Boels Dolmans al de ploegentijdrit gewonnen.

De rit in en rond Winsum kondigde zich aan als een waaieretappe en dat werd het al meteen na de start. Na nauwelijks vijf kilometer vormde zich een kopgroep van vijftien toprensters: Brand, Van Dijk, Brennauer, Kasper, Pieters, Knetemann, Wild, Mackaij, Soek, Blaak, Van Vleuten, Elvin, Cecchini, Ryan en Guarischi. In geen tijd reden ze een voorsprong van anderhalve minuut bij mekaar, zodat al snel duidelijk werd dat deze groep het verdere verloop van de rit zou bepalen. Uiteindelijk finishte een eerste achtervolgende groep al op vier minuten, het grootste peloton met daarin de eerste Belgische vrouwen kreeg bijna elf minuten aan de broek. Maar liefst 38 rensters bereikten de finish niet.

De leidsters zorgden in de finale voor een boeiend kijkstuk met meerdere aanvalspogingen, uiteindelijk haakten slechts enkele rensters vooraan af en werd er in de straten van Winsum gesprint voor de overwinning. Blaak voegde nog maar eens een zege toe aan het reeds indrukwekkende lijstje van Boels Dolmans. Ze nam meteen ook de leiderstrui over van haar ploeggenote Van Dijk. 

Top 10 rit: 1. Chantal Blaak (Ned/Boels Dolmans) 116,8 km/2u55:40; 2. Lisa Brennauer (Dui); 3. Ellen van Dijk (Ned); 4. Annemiek van Vleuten (Ned); 5. Gracie Elvin (Aus); 6. Elena Cecchini (Ita); 7. Lucinda Brand (Ned); 8. Floortje Mackaij (Ned); 9. Amy Pieters (Ned) 0:05; 10. Romy Kasper (Dui).

Top 10 stand: 1. Chantal Blaak (Ned/Boels Dolmans) 3u09:06; 2. Ellen van Dijk (Ned) 0:06; 3. Lisa Brennauer (Dui) 0:11; 4. Elena Cecchini (Ita) 0:18; 5. Lucinda Brand (Ned) 0:20; 6. Annemiek van Vleuten (Ned) 0:21; 7. Gracie Elvin (Aus); 8. Amy Pieters (Ned) 0:32; 9. Floortje Mackaij (Ned) 0:37; 10. Roxane Knetemann (Ned) 0:43.

 

Amerikaanse Allie Dragoo wint derde rit Energiewacht Tour

Liesbet De Vocht: "Rechtstreekse televisie voor herhaling vatbaar"