Giorgia Bronzini wint voor derde maal in Dottenijs

Giorgia Bronzini wint voor derde maal in Dottenijs

Giorgia Bronzini toonde zich net als twee jaar geleden de snelste in de Grote Prijs van Dottenijs (1.2). De renster van Wiggle High5 rekende in een massaspurt vlotjes af met het hele pak. Ook in 2007 won de Italiaanse al eens in Dottenijs.

Deze wedstrijd, die meetelt voor de Lotto Cycling Cup, werd gekenmerkt door tal van kleine ontsnappingen. De Britse Claire Rose (Podium Ambition) waagde als eerste haar kans en werd nadien voorin afgelost door de Poolse Anna Plichta (BTC City Ljubljana). Een poging in de tweede koershelft van een kwartet met Anouk Rijff (Lotto Soudal Ladies), Emilia Fahlin (Alé Cipollini), Eugénie Duval (Poitou) en Chloé Hosking (Wiggle High5) leek meer kans op slagen te hebben, maar ook dit feest ging niet door.

Op zowat vijftien kilometer van de finish waagde Nina Kessler (Lensworld-Zannata-Etixx) haar kans. Sara Headley (Podium Ambition) hield haar gezelschap, maar de troepen van Wiggle High5 regeerden in de slotkilometers en zetten de gewezen wereldkampioene Bronzini perfect af voor de sprint. Die won met meer dan een fietslengte verschil voor haar landgenote Marta Bastianelli (Alé Cipollini), ook al een gewezen wereldkampioene. De Française Roxanne Fournier (Poitou), die vorig jaar won in Dottenijs, werd deze keer derde. Kaat Van der Meulen (Lensworld-Zannata-Etixx) was de beste Belgische op de zesde plaats. Kelly Druyts (Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or) finishte als tiende.

"Ik moet bij deze eerste zege van het seizoen absoluut mijn ploeggenoten bedanken", zei Bronzini. "Al in de eerste ronde kende ik mechanische problemen toen een andere renster mijn derailleur aan flarden reed, maar mijn teamgenoten brachten me in geen tijd terug bij het peloton. Daarna probeerden we bij elke vlucht betrokken te zijn, maar uiteindelijk kwam het tot een massasprint. De meiden brachten me perfect voorin en Chloé Hosking piloteerde me zo snel door de laatste bocht dat het eigenlijk heel makkelijk werd om het af te maken."

In het klassement van de Lotto Cycling Cup is Bastianelli de nieuwe leidster. Ze heeft na drie wedstrijden 58 punten en gaat Kelly Druyts (49) en Fournier (46) vooraf. De andere leiderstruien zijn in handen van Sheyla Gutierrez Ruiz (jongeren), Emma Johansson (bergprijs) en Annelies Dom (knelpunten).

Foto's Paul Hinninck

Top 10: 1. Giorgia Bronzini (Ita/Wiggle High5) 117 km/3u02:48 (gem. 38,40 km/u); 2. Marta Bastianelli (Ita); 3. Roxane Fournier (Fra); 4. Sheyla Gutierrez Ruiz (Spa); 5. Anouk Rijff (Ned); 6. Kaat Van der Meulen; 7. Christina Siggaard (Den); 8. Ilaria Sanguineti (Ita); 9. Mia Radotic (Kro); 10. Kelly Druyts.

Liesbet De Vocht: "Rechtstreekse televisie voor herhaling vatbaar"

Armitstead pakt nu ook in Ronde van Vlaanderen de zege

Armitstead pakt nu ook in Ronde van Vlaanderen de zege